Mníchov ide donaha, zriadil šesť mestských nudistických zón

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mníchov ide donaha, zriadil šesť mestských nudistických zón
Foto: www.br.de

Tretie najväčšie nemecké mesto dalo naturizmu zelenú a uplynulý týždeň oficiálne povolilo opaľovanie sa bez plaviek vo vyhradených mestských zónach. Vyznávači „návratu k prírode“ si odteraz radosť z nahoty môžu oficiálne vychutnať na šiestich verejných miestach v centre i na okraji Mníchova.

Mníchov ide donaha, zriadil šesť mestských nudistických zón
Foto: www.br.de

Nové nariadenie vstúpilo do platnosti po dlhých debatách. Platnosť zákonov, ktoré regulovali nahé opaľovanie a kúpanie v Bavorsku, vypršala na jeseň uplynulého roka. O ďalšom regulovaní nudizmu na verejných priestranstvách mohla rozhodnúť každá obec samostatne. Zastupitelia mestskej rady v Mníchove zdôraznili, že bez stanovenia nových pravidiel by mal nudizmus zelenú kdekoľvek v meste vrátane centrálnych námestí, úradov či mestskej hromadnej dopravy. Oficiálne zriadenie šiestich nudistických zón považuje mesto za vhodný kompromis.

Propagácia nahoty na verejnosti

Naturizmus má v Nemecku bohatú tradíciu. Hnutie FKK (Freikörperkultur), ktoré bolo založené v roku 1898, bolo vôbec prvým nudistickým hnutím na svete. Prvá oficiálna nudapláž bola založená v roku 1920 tiež v Nemecku – na ostrove Sylt. Rozľahlý mníchovský park Englischer Garten bol obľúbeným miestom nudistov už v 60. rokoch minulého storočia. Po schválení nového zákona aj teraz zostala jeho severná časť na zozname oficiálnych nudistických zón a to aj napriek tomu, že leží len desať minút chôdze od centra mesta.

„Pre väčšinu obyvateľov Mníchova je nudizmus takmer súčasťou ich DNA. Kedykoľvek zasvieti slnko, Mníchovčania bez ohľadu na vek a postavu chytajú bronz tak, ako ich príroda stvorila. Považuje sa to za dokonalý únik pred stresom náročného dňa pre úradníkov ako aj víkendové miesto s uvoľnenou atmosférou pre rodiny a priateľov,“ uvádza webová stránka Naturisttravel.net, ktorá tento park zaradila medzi hlavné atrakcie mesta.

Šesť zón

Mníchov ide donaha, zriadil šesť mestských nudistických zón
Foto: www.br.de

Beztrestne zhodiť plavky môžu Mníchovčania napríklad aj na ostrove Isarinsel, na južnej strane jazera Feldmochinger či na pláži Flaucher južne od Mníchova.

„V Nemecku sa rozpaky s nahotou nenosia,“ píše reportér Feargus O’Sullivan. „Nemecko má silnú kultúrnu tradíciu, ktorou sa snaží uniknúť tlakom mestského života a vrátiť sa k niečomu údajne prirodzenejšiemu. Z tohto uhla pohľadu je potom vyzliekanie sa na verejnosti len dobrovoľné zhodenie ťažkej masky či návrat k úprimnosti, nie chichotavé obzeranie druhých,“ myslí si O´Sullivan.

Aj napriek tomu, že ostatné mestské zóny explicitne verejnú nahotu zakazujú, obyvatelia mesta sú podľa prvých reakcií spokojní. Novými zónami sa mesto trafilo do už aj tak obľúbených úkrytov nudistov.

www.focus.de, www.atlanticcities.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať