Zomrel najstarší muž na svete, prežil aj gulag

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander Imich
Alexander Imich Foto: guinnessworldrecords.com

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Vo veku 111 rokov a 124 dní zomrel v nedeľu v New Yorku Alexander Imich, ktorý bol najstarším mužom na svete. Stal sa ním 24. apríla po tom, ako iba niekoľko dní pred svojimi 112. narodeninami zomrel Talian Arturo Licata.

Momentálne je najstarším mužom Japonec Sakari Momoi, ktorý sa narodil iba o deň neskôr než Imich. Momoi je však spolu s Colombe Benoit-LeClerc z Kanady až na 64. mieste v rebríčku najstarších žijúcich ľudí, keďže pred ním je 63 žien. Najstaršou z nich je Misao Okawa z Japonska, ktorá má 116 rokov.

Alexander Imich sa narodil 4. februára 1903 v Čenstochovej v južnom Poľsku do bohatej židovskej rodiny. Chcel sa stať kapitánom v poľskom námorníctve, pre jeho židovský pôvod mu to však nebolo umožnené. Začal sa preto venovať štúdiu chémie. Očaril ho tiež okultizmus, o ktorom napísal niekoľko vedeckých prác.

Pred tým, ako sa spolu s manželkou v roku 1952 dostal do USA, unikol holokaustu a prežil sovietsky gulag. Jeho manželka, s ktorou nemal žiadne deti, zomrela v roku 1986. Imichovým najbližším príbuzným bol jeho 84-ročný synovec.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nbcnewyork.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať