Vedci dopestovali 'superbanány', pomôžu rozvojovým krajinám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vedci dopestovali "superbanány", pomôžu rozvojovým krajinám
Foto: www.inhabitat.com

Americkí vedci nedávno vypestovali geneticky modifikované banány, ktoré sú nabité vitamínmi a výživnými látkami. V prípade úspechu v práve prebiehajúcich testoch by nové „superovocie“ mohlo ochrániť státisíce deti v rozvojových krajinách pred podvýživou a predčasnou smrťou.

GMO plodiny na Slovensku

Za posledných 14 rokoch Európska únia povolila pestovanie iba štyroch geneticky modifikovaných plodín, avšak v súčasnosti sa pestuje iba kukurica odrody MON810 z dielne americkej firmy Monsanto. Slovenská republika patrí medzi krajiny, kde jedinou povolenou geneticky modifikovanou plodinou je BT kukurica MON810 na ploche 100 hektárov (v roku 2013). Iné GMO sú pestované len za účelom vedeckých skúmaní za dodržiavania prísnych bezpečnostných kritérií na zabránenie ich šírenia do životného prostredia.

Geneticky modifikované banány sú obohatené o alfa- a betakarotén, ktorý sa po konzumácii v tele premení na vitamín A. Nové „superovocie“ by sa po schválení malo začať pestovať v Ugande. Miestne banány, ktoré sú hlavným zdrojom obživy v chudobných oblastiach Východnej Afriky, neposkytujú dostatok vitamínu A a železa, čo vedie k vážnym zdravotným problémom.

„Nedostatok vitamínu A vedie k predčasnej smrti 650-tisíc až 700-tisíc detí na celom svete, u ďalších 300-tisíc spôsobuje slepotu,“ uviedol vedúci projektu a profesor na austrálskej Queensland University of Technology James Dale.

V USA práve prebieha šesťtýždňová testovacia fáza, ktorej výsledky budú známe koncom roka. Ak sa potvrdí, že „superbanány“ sú vhodným zdrojom zdravej výživy, začnú sa v Ugande pestovať najneskôr v roku 2020. Výskumný tím tvrdí, že podobná modifikácia môže byť následne uskutočnená aj na iných plodinách, ktoré sú typické pre Keňu, Tanzániu či Rwandu.

Vedci dopestovali "superbanány", pomôžu rozvojovým krajinám
Foto: www.inhabitat.com

Štáty EÚ sa o pestovaní GMO rozhodnú samostatne

Vlády členských krajín EÚ sa uplynulý týždeň prostredníctvom svojich ministrov životného prostredia dohodli na politickom kompromise, ktorý ponecháva členským štátom možnosť povoliť alebo zakázať pestovanie geneticky modifikovaných plodín (GMO) na svojom území.

Dohoda uzatvorená na úrovni Rady ministrov posúva návrh smernice opätovne do Európskeho parlamentu (EP) na druhé čítanie a schválenie zo strany europoslancov. Nový právny rámec umožní každému štátu EÚ zakázať geneticky modifikované organizmy na celom svojom území alebo na časti územia aj z iných dôvodov, ako je zdravie alebo ochrana životného prostredia. Na druhej strane členské štáty, ktoré sú proti GMO, nesmú zakázať tranzit povolených GMO cez svoje územie.

Dohoda ministrov otvára cestu pre pestovanie geneticky modifikovaných plodín v priestore EÚ, na čo výrobcovia osív čakali takmer 14 rokov.

www.time.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia