Švédsko presťahuje celé mesto o pár kilometrov ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Švédsko presťahuje celé mesto o pár kilometrov ďalej
Foto: www.dezeen.com

Najsevernejšie položené mesto Švédska – Kiruna, je vo svete známe najmä pre ťažbu železnej rudy. Banský priemysel však začína ohrozovať stabilitu pôdy mesta ležiaceho za polárnym kruhom, a tak architekti zo švédskeho štúdia White Arkitetker predstavili odvážny plán – presťahovanie zložitej infraštruktúry smerom na východ.

Švédsko presťahuje celé mesto o pár kilometrov ďalej
Foto: www.dezeen.com

Vyše tisíc rokov baníctva sa postaralo o mnoho prasklín v podlaží mesta, ktoré sa neustále rozširujú. Keďže Kiruna plánuje pokračovať v ťažbe železnej rudy minimálne nasledujúcich 20 rokov, magistrát hľadal plán na záchranu mesta. Spomedzi 57 súťažných návrhov nakoniec zvíťazil projekt Kiruna 4-Ever (Kiruna navždy), ktorý plánuje celé mesto premiestniť o niekoľko kilometrov ďalej.

„Kiruna bude trochu ako putujúca stonožka s domami a pohyblivými nohami. Tie sa budú pomaly plaziť zopár kilometrov smerom na východ,“ uviedol architekt Mikael Stenqvist. Architekti plánujú vytvoriť nové centrum mesta, ktoré bude viesť cez to súčasné, zároveň sa však smerom na východ výrazne rozšíri, čím sa spojí so susednými sídliskami a letiskom.

Švédsko presťahuje celé mesto o pár kilometrov ďalej
Foto: www.dezeen.com

Kým budovy v západnej časti budú postupne zbúrané, smerom na východ sa bude stavať. Mesto s asi 20-tisícmi obyvateľov sa po rokoch dočká aj novej dopravnej infraštruktúry, ktorá zlepší medzimestské i mestské spoje. Takéto zmeny by mohli pomôcť priniesť do mesta viac podnikateľských príležitostí, vďaka ktorým by sa Kiruna stala menej závislá od ťažby železnej rudy.

„Snažíme sa popri tomto premiestňovaní chopiť všetkých príležitostí, ako vytvoriť ešte atraktívnejšie mesto, ktoré bude hustejšíe zaľudnené, širšie zamerané a ktoré bude mať blízky vzťah k okolitej arktickej krajine,“ vysvetlil Stenqvist. Prvá budova, ktorú „sťahovanie“ zasiahne, bude mestská radnica. Architekti ju premiestnia do stavby s kruhovým pôdorysom a nepravidelnou kryštalickou štruktúrou tiahnucou sa cez niekoľko poschodí z dielne dánskej spoločnosti Henning Larsen Architects.

Celý projekt sťahovania mesta je rozdelený na mnoho fáz, ktorých realizácia bude trvať desiatky rokov. „Môže ísť o 50 rokov alebo celé storočie,“ uviedol architekt, ktorý má v zásobe aj ďalší plán. Po tom, ako sa ťažba železnej rudy v meste definitívne skončí, baňu chce premeniť na priemyselný park s množstvom atrakcií pre turistov, ďalšia časť by sa mohla stať obnovenou trasou pre migrujúce soby. „To je však veľmi ďaleká budúcnosť,“ dodal Stenqvist.

www.dezeen.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať