Najstaršie siamské dvojčatá sveta cez víkend zlomia rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najstaršie siamské dvojčatá sveta cez víkend zlomia rekord
Foto: SITA/AP

Americké siamské dvojčatá Ronnie a Donnie Gaylonovci sa pripravujú na oslavu veľkého míľnika. Najstaršie žijúce siamské duo z Ohia v sobotu vekovo predstihne Changa a Enga Bunkerovcov – slávne dvojčatá thajského pôvodu, ktorých diagnóza a miesto narodenia viedli k vzniku termínu „siamské dvojičky“. Bratia z bývalého Siamu, ktorí boli spojení hrudnými kosťami, zomreli v roku 1874 vo veku 62 rokov, 8 mesiacov a 7 dní. Americké dvojičky Ronnie a Donnie z Ohia, ktoré 5.júla prekonajú ich rekord o jeden deň, pripravujú veľkú rodinnú oslavu.

Vyše 62 rokov spolu

Najstaršie siamské dvojčatá sveta cez víkend zlomia rekord
Foto: SITA/AP

Bratia Gaylonovci, ktorí sú spojení v páse, majú štyri ruky aj nohy, samostatné srdcia aj žalúdky, zdieľajú však jeden tráviaci trakt vrátane konečníka a penisu. Dvojčatá prišli na svet v októbri 1951 síce zdravé, nasledujúce dva roky však strávili v nemocnici, zatiaľ čo sa lekári snažili prísť na spôsob, ako deti od seba oddeliť. Keď im na záver nedokázali garantovať, že obe deti prežijú, rodičia sa rozhodli, že ich nechajú spojené. Bratia sa aj po vyše 62 rokoch spoločného života zhodujú, že to bolo najlepšie rozhodnutie.

„Boh nás stvoril takto. Nechajme to na ňom,“ uviedol Ronnie. „Žiadne skalpely,“ súhlasí Donnie.

Život na cestách

Najstaršie siamské dvojčatá sveta cez víkend zlomia rekord
Foto: SITA/AP

Siamské dvojčatá, ktoré vyrastali na farme neďaleko Daytonu, sa ako deti stali chodiacou atrakciu. Vo veku štyroch rokov ich otec zobral na cesty, kde sa na rok stali súčasťou cirkusu. Takto zarobené peniaze zabezpečili rodinu na dlhé roky. „Bol to vtedy náš jediný príjem, boli živitelia rodiny,“ uviedol ich starší brat Jim, ktorí sa od roku 1991 o bratov stará spolu so svojou manželkou Mary.

Hoci ich otec vložil do cirkusového výkladu, dvojičky na neho nemajú ťažké srdce. „Bola to zábava. Robili sme, čo bolo treba,“ spomína Ronnie. Keď dvojčatá dosiahli školský vek, rodičia ich zapísali do miestnej základnej školy, tá ich však neprijala. Riaditeľ vtedy rodičom oznámil, že bratia svojou prítomnosťou odvracajú pozornosť ostatných žiakov, a tak dvojčatá zakotvili v umeleckej skupine, ktorá brázdila karnevaly a vo voľnom čase sa venovali bejzbalu. „Bola to iná éra. Keď sme boli na cestách, boli sme ako veľká rodina,“ uviedol Ronnie. V 70. rokoch sa presunuli na juh USA, kde sa s kúzelnými trikmi stali hlavnými číslami cirkusu. K pravidelnému repertoáru patrilo aj zmiznutie tigra. „Ľudia tam boli úplne iní – chovali sa k nim ako k rockovým hviezdam,“ spomína Jim.

„Stretli sme sa s tými najsrdečnejšími ľuďmi, aj s tými bezcitnými a s niečím medzi tým,“ spomínajú dvojičky, ktorých život nebol len o lesku a sláve. Mnohí ľudia sa im neustále vysmievali, tínedžeri si ich doberali a nevyhli sa ani šikane. Zvedavé otázky tých najmenších im však nikdy neprekážali. „Keď sa nás deti spýtajú, prečo takto vyzeráme, poviem len: ´Srdiečko, takto sme sa narodili.´ Deti sú nevinné,“ hovorí Ronnie.

Najlepší priatelia

Aj napriek občasným hádkam sú bratia najlepšími priateľmi. Obaja radi zbierajú bejzbalové kartičky, chodia na ryby a stanovačky a fandia rovnakým futbalovým tímom. Ani v domácnosti nie sú stratení – kým Donnie väčšinou varí, umýva riady a perie, Ronnie sa stará o poriadok v kúpeľni. Život najstarších siamských dvojičiek je jedinečný v mnohých ohľadoch, obaja si ho však nesmierne vážia.

„Máme pekný život,“ uviedol Donnie. „Aj počas dospievania sme si užili veľa zábavy,“ doplnil ho Ronnie.

„Sú výnimoční. Starať sa o nich je ako cesta na húsenkovej dráhe, ale každý moment stojí za to. Sú nažive, sú šťastní, zdraví a slobodní,“ dodal o najstarších dvojičkách na svete ich brat Jim.

www.mlive.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia