Najväčšie nákupné centrum sveta bude mať dĺžku 7 kilometrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najväčšie nákupné centrum sveta bude mať dĺžku 7 kilometrov
Foto: www.dailymail.co.uk

Obchodná metropola Spojených arabských emirátov, Dubaj, sa môže pochváliť niekoľkými výškovými rekordmi. Je domovom nielen najvyššej veže sveta Burdž Chalífa (828 metrov), ale aj najvyššej rezidenčnej budovy sveta Princess Tower (431,4 metra), najvyššieho hotela JW Marriott Marquis Dubai (355 metrov) či najvyššieho špirálovito zakrúteného mrakodrapu Cayan Tower (310 metrov). Najbližšie sa však Dubaj začne rozrastať aj do šírky – v púštnej metropole čoskoro vyrastie najväčšie nákupné centrum sveta, ktoré bude malým klimatizovaným mestom v meste.

Najväčšie nákupné centrum sveta bude mať dĺžku 7 kilometrov
Foto: www.dailymail.co.uk

V gigantickej budove, ktorá má zaberať 4,5 kilometrov štvorcových, si okrem obchodov svoje miesto nájde aj najväčší krytý tematický park, liečebné kúpele, divadlá či stovka hotelov a apartmánov. Ambiciózny projekt by sa mal stať „mestom pre chodcov“ s regulovateľnými klimatickými podmienkami.

Prechádzka po „klimatizovanom meste“, ktoré chce okopírovať aj slávny, obchodmi posiaty barcelonský bulvár La Rambla, si bude vyžadovať pohodlnú obuv – kryté ulice obchodného centra budú mať dĺžku 7,2 kilometra.

Miestni šejkovia dúfajú, že vďaka nákupnému centru sa z Dubaja, ktoré v lete sužujú horúčavy nad 50 °C, stane celoročná turistická atrakcia. Nákupné centrum a ďalšie lákadlá budú ukryté pod sklenou kupolou, ktorá sa bude v chladnejších mesiacoch otvárať a zabezpečí prílev čerstvého vzduchu.

„Tento projekt dopĺňa naše plány premeniť Dubaj na kultúrne, turistické a ekonomické centrum pre dve miliardy ľudí, ktorí žijú naokolo. Nárast v rodinnom a maloobchodnom turizme zdôrazňuje potrebu vylepšiť dubajskú infraštruktúru čo najskôr,“ uviedol vládca a viceprezident Spojených arabských emirátov, šejk Muhammad bin Rašíd al-Maktúm.

Nákupné centrum Mall of the World (Obchod sveta), ktoré podľa odhadov pritiahne 180 miliónov návštevníkov ročne, bude stáť neďaleko centra Mall of the Emirates, ktoré sa pýši aj krytým lyžiarskym strediskom.

„Máme vyššie ambície než len sezónny turizmus. Turizmus je kľúčovým pohonom našej ekonomiky a tak plánujeme zo Spojených arabských emirátov urobiť destináciu, ktorá bude atraktívna celoročne. Preto chceme poskytnúť príjemné teplotne kontrolované prostredie aj počas letných mesiacov,“ dodal šejk.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať