Absurdná kampaň na šalát priniesla mužovi závratnú sumu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Absurdná kampaň na šalát priniesla mužovi závratnú sumu
Foto: Kickstarter

Zac Brown z amerického mesta Columbus v Ohiu sa platformu Kickstarter, ktorá formou crowdfundigu pomáha realizovať kreatívne nápady, rozhodol využiť na prípravu zemiakového šalátu. Absurdný projekt, v ktorom žiadal o 10 dolárov, za týždeň podporilo vyše päťtisíc ľudí z celého sveta a mladíkovi sa na účte nazbieralo už vyše 44-tisíc dolárov.

Možno ani nebude dobrý…

Absurdná kampaň na šalát priniesla mužovi závratnú sumu
Foto: Kickstarter

„Vlastne len robím zemiakový šalát. Ešte som sa nerozhodol, aký druh. Možno ani nebude taký dobrý. Bude totiž môj prvý,“ opísal mladík svoju kampaň na Kickstarteri, ktorý už pomohol zrealizovať státisíce výborných nápadov z oblasti techniky i umenia.

Zvláštny „kulinársky“ projekt na webstránke spôsobil prekvapivú reakciu a prípravu šalátu sa z recesie či zo zábavy rozhodli podporiť nielen Američania, ale aj ľudia z Francúzska, Rumunska či Veľkej Británie.

„Patrím k ľuďom, ktorý majú averziu voči riziku. Mám rád zemiakový šalát, ale ešte nikdy som ho nepripravoval a nebol som si istý, či bude dobrý. Kickstarter pomáha ľuďom uskutočniť ich sny, tak sa mi to zdalo ako dokonalá kombinácia,“ vysvetlil mladík v rozhovore pre CNN.

Šokujúci úspech

Peniaze, dolár
Foto: shutterstock.com

Stránka, na ktorej je možné podporiť projekty formou masového sponzoringu, dáva ľuďom možnosť zrealizovať rôzne sny. Darcovia, ktorí projekty podporia, v prípade úspechu kampane v závislosti od poskytnutej sumy tiež profitujú – či už získaním produktu v predpredaji či malého darčeku ako prejavu vďaky. Brown sa svojich investorov rozhodol obdarovať bizarnými spôsobmi od vyslovenia ich mena počas prípravy šalátu, cez možnosť výberu špeciálnej ingrediencie, haiku o šaláte, možnosti ochutnávky či kuchárskej knihe o zemiakových šalátoch z rôznych kútov sveta.

Brown v projekte uviedol, že ak sa mu podarí prekročiť potrebnú sumu, zorganizuje zemiakovú oslavu vo svojom rodnom meste. Američana reakcia investorov na jeho bezvýznamný projekt šokovala. „Vždy som sníval o tom, že urobím niečo, čo spojí ľudí na celom svete. Čakal som, že to dokážem so zemiakovým šalátom? Nie. Ale Kickstarter mi tento sen splnil,“ uviedol mladík s dávkou sarkazmu.

Keďže stránka zaväzuje autorov projektu splniť sľuby, Američan už pracuje na výrobe tričiek i kuchárskej knihy a premýšľa, kde získa dostatočné množstvo ingrediencií na ochutnávku pre tisíce investorov.

Absurdná kampaň na šalát priniesla mužovi závratnú sumu
Foto: Kickstarter

Zmena plánov

Do konca kampane aktuálne zostáva ešte 23 dní, mladík však nazbieral už 44-tisíc dolárov a táto suma neustále rastie. Brown, ktorý po prekvapivej reakcii upravuje svoje pôvodné plány, sľubuje, že vyzbierané peniaze použije rozumným spôsobom. Už teraz premýšľa o spolupráci s miestnymi charitatívnymi organizáciami, ktoré pomáhajú bezdomovcom či bojujú proti hladu. Konkrétne plány však neprezradil.

„Jedna vec je istá – tieto peniaze neskončia v mojom vrecku, ani vo vreckách mojich priateľov. Toto bude o niečom oveľa väčšom, než sme my,“ sľubuje Američan.

Prípravu šalátu plánuje zdokumentovať a zverejniť na internete. Brown každému investorovi sľúbil, že pri príprave šalátu nahlas vysloví ich meno. Ak ich počet bude rásť rovnakou rýchlosťou ako doteraz, mladík možno nakoniec príde o hlas.

www.cnn.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať