Venezuelské letisko účtuje poplatok za dýchanie vzduchu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Venezuelské letisko účtuje poplatok za dýchanie vzduchu
Foto: Ilustračné foto, www.bbc.co.uk

Najväčšie medzinárodné letisko vo Venezuele začalo od cestujúcich vyberať poplatok za dýchanie čerstvého vzduchu. Každý cestujúci, ktorý pristane na letisku v Caracase, zaň odteraz zaplatí v prepočte takmer 15 eur (127 venezuelských bolívarov fuerte). Na letisko sa okamžite zvalila vlna kritiky a žartov.

Najlepšie letiská na svete prekvapia tobogánom aj pivovarom
Foto: Ilustračné foto, SITA/AP

Kuriózny poplatok má pokryť náklady, ktoré letisko investovalo do nového klimatizačného zariadenia. To na čistenie vzduchu v letiskových halách používa aj ozón, ktorý sa má postarať o čistejšie ovzdušie bez baktérií. Podľa informácií ministerstva vodnej a leteckej dopravy takáto technológia „eliminuje škodlivé látky v ovzduší“ a „chráni zdravie cestujúcich“. Letisko Simon Bolivar International Airport of Maiquetia v Caracase je prvým v Južnej Amerike, ktoré sa ju rozhodlo použiť.

„Poplatok za dýchanie“, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom mesiaca, platí na všetky domáce aj zahraničné lety. V čase, keď cena leteniek do Venezuele v dôsledku miestnej ekonomickej krízy rastie a počet dopravcov klesá, sa navýšenie poplatkov za letenky dočkalo ostrej kritiky.

„Na toaletách netečie voda, klimatizácia je pokazená, po letisku chodia túlavé psy, ale máme ozón?“ rozčúlil sa rozhlasový moderátor Daniel Martinez na sociálnej sieti Twitter.

Venezuelské letisko účtuje poplatok za dýchanie vzduchu
Foto: El Chiguire Bipolar Foto: El Chiguire Bipolar

„Čoskoro nás nechajú zaplatiť aj za ´dobrý plyn´,“ napísal ďalší užívateľ siete narážajúc na slzný plyn, ktorý polícia používa na rozháňanie protestujúcej opozície. Satirický spravodajský blog El Chiguire Bipolar zasa na poplatok reagoval zverejnením fotografie robota, ktorý drží dolu hlavou cestujúceho a snaží sa z neho vytriasť aj posledné peniaze.

„Pre Venezuelčanov sa tak nový poplatok stal zdrojom zábavy, hnevu a ďalší surrealistickým aspektom života v krajine, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete a pritom trpí nedostatkom toaletného papiera či cukru,“ skonštatoval portál BBC.

www.cnn.com, www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať