Delfíny pri pobreží Walesu útočia na sviňuchy, zabíjajú ich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svinucha
Sviňuchy majú podobnú veľkosť ako mláďatá delfínov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Britskí vedci zaznamenali vo vodách Cardiganského zálivu pri pobreží Walesu zvýšený počet útokov delfínov skákavých (Tursiops truncatus) na sviňuchy obyčajné (Phocoena phocoena). Tri zo štyroch útokov, ku ktorým došlo od mája, boli smrteľné. Odborníci z Cardigan Bay Marine Wildlife Centre (CBMWC) presnú príčinu útokov zatiaľ nepoznajú, predpokladajú však, že za ne môže buď nedostatok potravy alebo nízky počet samíc delfínov.

V máji dobrovoľníci zo CBMWC zachránili sviňuchu, ktorá uviazla na pláži po tom, ako ju tam zahnali delfíny. V júni potom zaznamenali dva útoky, pri ktorých skupiny delfínov zabili sviňuchy. Minulý týždeň vedci z paluby svojej lode sledovali, ako trojica delfínov dvadsať minút napádala sviňuchu, pričom na ňu skákali, držali ju pod vodou a vyhadzovali ju do vzduchu až kým ju neusmrtili. „Jeden z delfínov ju napádal po celý čas, zatiaľ čo zvyšné sa k nemu občasne pridávali. Napriek tomu, že sme boli kúsok od nich, tak si nás nevšímali a zameriavali sa iba na sviňuchu,“ uviedla Milly Metcalfe, ktorá s kolegami následne telo sviňuchy vytiahla na palubu lode, aby preskúmali zranenia. Zistili, že krvácala z papule, čo naznačovalo vnútorné zranenia.

„Jednou z možných príčin týchto útokov je, že delfíny vnímajú sviňuchy ako potravných konkurentov, predovšetkým ak je na danom území nedostatok potravy. Sviňuchy normálne lovia menšiu korisť, zatiaľ čo delfíny žerú všetko. V tejto oblasti sme sa však žiaden nedostatok potravy nezaznamenali. Druhou teóriou je, že útoky na sviňuchy vyvoláva nízky počet samíc delfínov. Samce delfínov totiž bežne zabíjajú mláďatá, aby sa mohli spáriť s ich matkami. A sviňuchy majú podobnú veľkosť ako mláďatá delfínov,“ vysvetlila Sarah Perry.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať