Video: Chlapcovi odstránili 232 zubov, je to svetový rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ashik Gavai
Indickí lekári odstránili z úst 17-ročného Ashika Gavaia 232 zubov. Foto: indiatimes.com

BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) – Indickí lekári odstránili z úst 17-ročného Ashika Gavaia 232 zubov. Operáciu, ktorá trvala sedem hodín, vykonal v pondelok 21. júla tím zubného oddelenia nemocnice v Bombaji. Podľa lekárov ide o veľmi zriedkavý prípad a tiež svetový rekord.

Gavaia hospitalizovali s opuchom čeľuste po 18 mesiacoch neprestávajúcej bolesti. Tínedžer pricestoval do Bombaja po tom, čo miestni lekári nevedeli určiť pôvod jeho ťažkostí.

„Ashikov stav sme diagnostikovali ako odontóm, čo je stav, keď ďasno vytvára nadmerné množstvo zubov. Je to druh benígneho tumoru,“ vysvetlila riaditeľka zubného oddelenia nemocnice JJ Hospital Sunanda Dhiware. „Nedokázali sme ich hneď vyrezať, tak sme museli použiť klasické dláto a kladivo,“ opísala priebeh operácie.

Ako tiež uviedla, po otvorení začali jeden za druhým vychádzať malé zuby veľkosti perly. „Narátali sme ich 232,“ uviedla lekárka, ktorá sa podľa vlastných slov s podobným prípadom nestretla za celú 30-ročnú kariéru.

Doterajšie lekárske správy hovoria o maximálnom počte 37 zubov, ktoré lekári vybrali z ústnej dutiny pacienta. Ashikovi Gavaiovi po zákroku ostalo 28 zubov.

https://www.youtube.com/watch?v=_LFcRhA3z-A

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia