Muž s transplantovanou tvárou sa stal hviezdou na titulke GQ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Lee Norris
Richard Lee Norris podstúpil pred dvoma rokmi náročnú 36-hodinovú operáciu, ktorá mu zmenila život. Foto: facebook.com/gq

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Na titulku najnovšieho čísla amerického mesačníka GQ umiestnili fotografiu muža s transplantovanou tvárou. V roku 1997 vtedy 22-ročný Richard Lee Norris sám na seba vystrelil po hádke s matkou. Počas nasledujúcich 15 rokov takmer vôbec nevychádzal z domu a ak sa aj vybral von, nosil lyžiarsku masku. Pred dvoma rokmi však podstúpil náročnú 36-hodinovú operáciu, ktorá mu zmenila život.

„Je ťažké nezízať. Predtým naňho ľudia pozerali, pretože nosil masku a chceli vidieť to znetvorenie. Teraz však na to majú iný dôvod, a je to naozaj úžasné,“ vyjadril sa doktor Eduardo Rodriguez, jeden z chirurgov, ktorí Norrisa operovali. Pred zákrokom chýbali mužovi zuby, nos a časť jazyka. Stále vraj cítil chuť, stratil ale čuch. Po mnohých operáciách mal tiež na krku a čele množstvo jaziev. V roku 2012 mu preto transplantovali nielen zuby, ale aj hornú a dolnú čeľusť, chýbajúcu časť jazyka a kožu celej tváre. Darca mal 21 rokov a zomrel po zrážke s autom.

Prvá transplantácia tváre sa uskutočnila v roku 2005 vo Francúzsku. Norris je 23. pacientom, ktorý tento zákrok podstúpil. Do konca života teraz musí užívať imunosupresívne lieky, ktoré zabraňujú tomu, aby jeho telo odmietlo transplantát. Je tiež pod stálym dohľadom lekárov. Ako však uviedol, vôbec mu neprekáža byť „pokusným králikom“, pretože takýmto spôsobom dáva nádej tým, ktorých postihol rovnaký osud. „Kvapka nádeje môže vytvoriť oceán, no vedro viery môže vytvoriť celý svet,“ vyjadril sa 39-ročný Norris.

Informácie pochádzajú z webstránok www.gq.com, www.news.com.au a www.dailymail.co.uk.

Richard Lee Norris
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia