Brit ulovil jednu z najväčších sladkovodných rýb sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ryba
Harman ulovil veľmrenu v rybárskom rezorte Palm Tree Lagoon v meste Ratchaburi, pričom ako návnadu použil chlieb. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Andymu Harmanovi z anglického mestečka Reigate sa podarilo počas dovolenky v Thajsku uloviť rekordne veľkú veľmrenu thajskú (Catlocarpio siamensis), ktorá patrí medzi najväčšie sladkovodné ryby sveta. Jeho úlovok mal hmotnosť 68 kilogramov, pričom doterajší rekord bol 60 kilogramov.

Harman ulovil veľmrenu v rybárskom rezorte Palm Tree Lagoon v meste Ratchaburi, pričom ako návnadu použil chlieb. Zdolávanie ryby mu trvalo 50 minút, následne sa s ňou odfotil a pustil ju späť do vody.

„Bola príliš veľká na klasický podberák, museli sme ju preto vyloviť pomocou siete na arapaimy. Prekonal som svoj predchádzajúci osobný rekord a taktiež súčasný svetový rekord podľa pravidiel International Game Fish Association, no nebudem žiadať o jeho uznanie, pretože sa momentálne snažím chytiť ešte väčšiu veľmrenu. Tá by mala žiť na inom mieste a zatiaľ ju nikto nechytil,“ uviedol Harman.

Veľmrena thajská je kriticky ohrozený druh vyskytujúci sa v juhovýchodnej Ázii. Môže dorastať až do veľkosti tri metre, no väčšina jedincov v súčasnosti dosahuje priemernú dĺžku jeden meter.

Ryba
Foto: SITA/AP

Informácie pochádzajú z webstránky www.dailymail.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať