Opica ukradla bankovky, veľkoryso ich rozhadzovala ľuďom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Opica ukradla bankovky, veľkoryso ich rozhadzovala ľuďom
Foto: SITA/AP

Obyvatelia horského mesta Šimla v Indii zažili stretnutie so štedrou opicou, ktorá ich zasypala bankovkami rôznej hodnoty.

Opica ukradla bankovky, veľkoryso ich rozhadzovala ľuďom
Foto: SITA/AP

Opičí Robin Hood sa vlámal do kancelárie na stavenisku, kde pátral po jedle. Keď nič nenašiel, ukradol aspoň bankovky položené na stole, ktoré boli určené na výplatu robotníkov. Tie následne po jednom takmer hodinu rozhadzoval okoloidúcim.

„Vracal som sa domov z neďalekého chrámu, keď som zbadal ľudí, ako sledujú bankovky poletujúce vo vzduchu. Potom som si všimol opicu, ktorá ich hádzala zo stromu,“ uviedol miestny obyvateľ Ašok Kumar. „Pridal som sa k davu a zdvihol dve 100-rupiové bankovky,“ dodal muž.

Opica najprv rozhadzovala peniaze zo strechy domu, neskôr sa presunula na stromy v neďalekom borovicovom lese, kam ju nasledoval aj dav ľudí. Veľkorysý primát podľa odhadov takto rozdal vyše 10-tisíc rupií (okolo 125 eur). Robotníci sa snažili zlodeja chytiť, opica to však považovala za hru a podľa svedkov si naháňačku, ako aj rozhadzovanie bankoviek vychutnávala.

Neišlo pritom o prvý prípad, kedy sa opica v Šimle zahrala na Robina Hooda. Vo februári tu jeden primát ukradol vak s bankovkami a na radosť okoloidúcich ich rozhadzoval po rušnej ulici.

Hlavné mesto indického štátu Himáčalpradéš obýva rozsiahla populácia opíc, ktorá sa neustále rozrastá. Opice, ktorých počet sa tu odhaduje na 300-tisíc, často robia neporiadok, ničia úrodu a napádajú domácich aj turistov. Makaky sú však v hinduizme považované za posvätné zvieratá. Indická vláda už najala 40 trénovaných špecialistov, ktorí dokážu napodobniť výstražné zvuky opíc a udržať ich tak mimo mesta.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať