Video: Huslistka hrala počas operácie mozgu Mozarta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Husle
Foto: SITA/AP

Bývalá huslistka Litovského národného symfonického orchestra počas operácie mozgu zahrala neurochirurgom Mozartovu koncertnú symfóniu. Unikátna operácia, ktorú pacientka absolvovala na klinike v Tel Avive, mala zastaviť nekontrolovateľné trasenie rúk a umelkyni umožniť pokračovanie v úspešne rozbehnutej kariére.

MOZOG
Foto: SITA/AP

„Ešte nikdy som neoperoval pacientku, ktorá by počas zákroku hrala na hudobnom nástroji. Som veľmi rád, že som mal príležitosť vychutnať si súkromný koncert od jednej z najtalentovanejších a ctených hudobníčok,“ uviedol primár funkčnej neurochirurgie na izraelskej klinike Sourasky Medical Center Yitzhak Fried.

Naomi Elishuv, ktorej nekontrolovateľné trasenie rúk 20 rokov bránilo v úspešne rozbehnutej kariére, absolvovala operáciu v bdelom stave. Počas nej pacientke do mozgu zaviedli špeciálny stimulátor s elektródami, ktorý vysiela impulzy zastavujúce trasenie odborne známe ako tremor. Zavedenie prístroja na správne miesto v mozgu si vyžadovalo aktívnu účasť pacientky, ktorá preto zahrala na husliach.

„Počas zákroku necítila žiadnu bolesť. Tieto oblasti mozgu bolesť vôbec nevnímajú. Keď sme stimulovali správne miesto, zistili sme, že tremor úplne zmizol a Elishuv pokračovala v hraní Mozarta – s dávkou citu, ale bez trasenia rúk ako vedľajšieho účinku,“ vysvetlil neurochirurg.

„Hra na husliach je mojou najväčšou vášňou, ale žiaľ, až dodnes som sa musela uspokojiť len s vyučovaním. Tremor mi bránil hrať profesionálne a pre ženu ako ja, ktorá bola zvyknutá hrať celý život, to bolo veľmi ťažké,“ uviedla umelkyňa, ktorá sa po úspešnej operácii môže opäť venovať hre na husliach na profesionálnej úrovni.

„Je škoda, že som sa o tomto zákroku dozvedela až teraz. Konečne znova začnem žiť,“ dodala huslistka.

www.rt.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať