Dieťa v Brazílii má troch rodičov, súd rodný list uznal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novorodenec
Foto: SITA

Brazília po prvý raz v histórii dovolila, aby na rodnom liste dieťaťa figurovali traja rodičia. Súd v Rio Grande do Sul rozhodol, že rodičovské práva na nedávno narodené dievčatko budú mať dve matky a jeden otec. Prípad sa podľa všetkého stane precedensom pre ďalšie homosexuálne páry, ktoré spoločne vychovávajú deti.

Homosexualita, gaj, lesba
Foto: Shutterstock

O zmenu zápisu v rodnom liste požiadali dve lesbičky, ktoré spolu žijú štyri roky. V Brazílii, ktorá v máji 2013 ako tretia krajina v Južnej Amerike povolila svadby homosexuálnych párov, sa lesbičky zosobášili pred dvomi mesiacmi. Už predtým sa však rozhodli založiť si rodinu s pomocou spoločného priateľa. Ten súhlasil, že s počatím pomôže, ale len pod podmienkou, že bude v rodnom liste uvedený ako otec.

Dieťa prišlo na svet 27. augusta a biologickí rodičia sa následne obrátili na súd so žiadosťou, aby na rodný list zapísali aj meno partnerky biologickej matky. Sudca Rafael Pagnon Cunha žiadosti vyhovel. Ako hlavný dôvod uviedol, že všetci traja rodičia sa spolu pripravovali na príchod dieťaťa a úspešne si plnili rodičovskú funkciu.

„Byť otcom a matkou znamená predovšetkým starať sa a plniť si povinnosti. Som si istý, že toto dieťa má veľké predpoklady byť v živote šťastné,“ uviedol sudca v rozsudku.

V rodnom liste dievčatka sú tak uvedené dve matky, jeden otec a šesť starých rodičov.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia