Čínska reštaurácia pridávala zákazníkom do rezancov ópium

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rezance
Foto: SITA/AP

Majiteľ reštaurácie v Číne tajne pridával do pokrmov zákazníkov ópium. Semienka ópiového maku servíroval s rezancami, ktoré boli súčasťou takmer všetkých pokrmov. Číňan dúfal, že u zákazníkov takto postupne vytvorí závislosť od svojich jedál a zabezpečí si ich pravidelnú návštevnosť.

Rezance
Foto: SITA/AP

Používanie nezvyčajnej prísady, ktorá je v Číne zakázaná, vyšlo najavo až po tom, ako jedného zo zákazníkov pri bežnej dopravnej prehliadke policajti v meste Jen-an v provincii Šan-si obvinili z užívania drog. Rutinný test na užívanie alkoholu a drog, ktorý 26-ročný Liu Juyou podstúpil, odhalil prítomnosť ópia v tele. Mladík však tvrdil, že sa omamných látok v živote nedotkol.

Juyou následne premýšľal, čo v daný deň konzumoval a jeho podozrenie padlo práve na reštauráciu. Mladík preto presvedčil svoju členov rodiny, aby s ním išli na obed do rovnakého pohostinstva a následne podstúpili test na drogy. Po tom, ako všetky vyšli pozitívne, sa prípadom začala zaoberať miestna polícia.

Vyšetrovanie odhalilo, že všetci zákazníci reštaurácie nevedomky konzumovali malé množstvo ópia, ktoré sa im hromadilo v krvi a viedlo k pozitívnym výsledkom drogových testov. „Ak takéto potraviny konzumujete dlhšie obdobie, môžu vyvolať efekt závislosti,“ uviedol policajt z miestneho protidrogového oddelenia pre denník South China Morning Post.

Majiteľ reštaurácie Zhang polícii priznal, že v auguste kúpil dva kilogramy ópiových makovíc. Drvené semienka vo forme prášku následne pridával do rezancov. Podľa informácií polície aj nespracované semienka obsahujú dosť opiátu na to, aby sa pri opakovanom užití usadilo v tele a prejavilo na pozitívnom výsledku drogových testov.

Zákazníka obvineného z užívania drog medzitým prepustili z väzby, majiteľ reštaurácie ešte čaká na rozsudok.

www.independent.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať