Mladá Angličanka zabehla rekordných 53 maratónov za 53 dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mladá Angličanka zabehla rekordných 53 maratónov za 53 dní
Foto: Facebook/ 53 Marathons

Angličanka Amy Hughes, ktorá začiatkom augusta prijala výzvu zabehnúť jeden maratón denne po dobu 53 dní, sa uplynulý víkend postarala o nový rekord. Športová terapeutka z Oswestry neďaleko hraníc s Walesom v sobotu úspešne dokončila 42 kilometrov dlhú trať s poradovým číslom 53., ktorá ju previedla anglickým Manchesterom.

„Cítim, že by som ešte mohla pokračovať, cítim sa silnejšia,“ uviedla 26-ročná Hughes, ktorá prekonala nielen ženský, ale aj mužský svetový rekord. „Ak by mi niekto navrhol, aby som zabehla 54. maratón, pravdepodobne by som do toho išla,“ dodala bežkyňa.

Mapa a aktívny senior ako inšpirácia

Mladá Angličanka zabehla rekordných 53 maratónov za 53 dní
Foto: Facebook/ 53 Marathons

Mladú ženu k unikátnemu výkonu inšpiroval 69-ročný senior, ktorý v roku 2013 zabehol 239 maratónov v rôznych amerických mestách. „Nezačínala som s tým, že prekonám rekord. Len som sa pozrela na mapu väčších miest vo Veľkej Británii, v ktorých by som raz chcela bežať maratón,“ vysvetlila Hughes.

Prvý maratón Angličanka zabehla 6. augusta v Chesteri, postupne sa presúvala cez Londýn, Liverpool, Wolverhampton, Newcastle, Glasgow či Cardiff. Posledný 53. maratón na 53. deň od začiatku výzvy dokončila v Manchesteri. Spolu za necelé dva mesiace zabehla 2235 kilometrov, nie všetko však prebiehalo hladko.

Uplynulý týždeň bežkyňa chytila vírus, ktorý jej spôsobil tráviace ťažkosti a s podráždeným žalúdkom musela časť trate prejsť krokom. Celkovo však svoj výkon hodnotí pozitívne: „Stretla som mnoho milých ľudí a bežala na skutočne krásnych miestach. Hlavne južná oblasť v okolí Brightonu a Boutnemouthu bola veľmi pekná a počasie bolo výborné.“

Silná podpora

Mladá Angličanka zabehla rekordných 53 maratónov za 53 dní
Foto: Facebook/ 53 Marathons

Počas maratónov sa k nej často pridávali aj ďalší bežci, ktorí ju prišli podporiť. V rodnom Oswestry, cez ktorý bežala na 50. deň, sa k nej na časť trate pridali aj stovky školákov zo základnej školy Marches School, ďalší ju podporovali na sociálnych sieťach. „Niekto mi minulý týždeň poslal obrázok, ktorý dokazoval, že som už virtuálne dobehla až do Talianska, čo je bláznivé,“ povedala fyzioterapeutka, ktorá spolu zničila päť párov topánok.

Počas behu sa Hughes snažila podporiť deti, aby viedli aktívnejší život, zároveň zbierala peniaze na liečbu trojročnej Izzy Wynne, dcéry svojej priateľky, ktorej diagnostikovali nádor na mozgu.

Doterajší rekord v počte maratónov zabehnutých v po sebe idúcich dňoch bol 17 v kategórii žien a 52 v kategórii mužov. Hughes svojím behom prekonala obidva, ešte však čaká na oficiálne potvrdenie od zástupcov Guinnessovej knihy rekordov. Angličanka prezradila, že medzitým si po náročných týždňoch plánuje „poriadne oddýchnuť“.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia