Kŕmenie zvyškami psom škodí, potrebujú vyváženú stravu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pes
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – Najčastejšími problémami, ktoré trápi psy, sú ochorenia tráviaceho traktu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v septembri na vzorke 1 264 Čechov a 1 172 Slovákov vo veku 18 – 60 rokov spravila agentúra Perfect Crowd. Respondentmi boli iba ľudia žijúci v mestách s viac ako 25-tisíc obyvateľmi. Na otázky odpovedali prostredníctvom internetu.

Prednosť dávame menším plemenám

Osemdesiattri percent účastníkov prieskumu uviedlo, že chová iba jedného psa, 14 percent má v domácnosti dvoch psov a tri percentá z opýtaných ich vlastnia viac. Sedemdesiatosem percent majiteľov týchto zvierat prezradilo, že ich domáci miláčik s nimi spí v byte alebo v dome, pričom približne tretina ich pustí aj do postele. Takmer 20 percent účastníkov prieskumu chová psa iba vonku.

Slováci i Česi dávajú podľa ankety prednosť menším plemenám psov, akými sú napríklad Yorkshirský teriér, Čivava, Jack Russel teriér či Jazvečík. Porovnateľne populárne sú však aj väčšie psy ako Labradorský retriever, Zlatý retriever alebo Nemecký ovčiak.

V menu majú granule aj zvyšky

Jedlo jedalen deti
Foto: SITA/Michal Burza

Za krmivo pre psa zaplatia tri štvrtiny Slovákov do 30 eur mesačne, zvyšní respondenti sú doň ochotní investovať aj viac. Najčastejšie kŕmia granulami, za nimi nasleduje mäso z konzervy. Varenou stravou kŕmi svojho psa približne 40 percent ľudí. Zvyšky zo stola a varenú stravu dostávajú skôr väčšie psy.

V Česku i na Slovensku stravujú majitelia svoje psy podobne. Jedinou výnimkou sú zvyšky, ktorými Slováci kŕmia zvieratá dvakrát častejšie ako Česi. Na Slovensku majú psy častejšie problémy s trávením, čo môže byť podľa odborníkov zapríčinené práve kŕmením zvyškami.

Veterinári odporúčajú stravu šitú na mieru

„Nezdravé prostredie a nevhodná strava môžu zapríčiniť poruchy trávenia, imunitného systému, problémy s kožou a so zubami. V najhoršom prípade sa môžu pridružiť aj degeneratívne poruchy mozgu alebo rôzne nádorové ochorenia,“ vyjadril sa veterinárny lekár a konzultant pre klinickú výživu Ladislav Smatana.

Prevenciou proti tráviacim ťažkostiam je podľa veterinárov vyvážená strava, ktorú treba prispôsobiť veku, kondícii a životnému štýlu psa. „Pes potrebuje nutrične vyváženú stravu, doslova šitú na mieru. Pokiaľ bude pes dostávať pravidelne granule vhodné pre jeho rasu, vek, veľkosť a v neposlednom rade životný štýl, nebude musieť byť ničím iným dokrmovaný. Aj v hektickom mestskom prostredí potom môže mať zdravý a spokojný život,“ dodal Smatana.

Informácie agentúre SITA poskytla Vladimíra Kuvíčková zo spoločnosti Lotos Communication.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať