V Bruggách postavia podzemný pivovod, uľahčí dopravu v meste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bruggy
Bruggy Foto: www.mrwallpaper.com

Belgické Bruggy schválili plán na stavbu podzemného potrubia na prepravu piva. Nezvyčajný „pivovod“ má spojiť rodinnú piváreň s vyše 500-ročnou históriou Brouwerij De Halve Maan v mestskom centre s budovou stáčarne v priemyselnej časti Brúgg.

Pivo
Foto: SITA/AP

Dôvod stavby potrubia na zlatý mok je pritom čisto ekologický – pivovod má z mesta ročne vyhnať vyše 500 kamiónov, ktoré blokujú premávku a znečisťujú ovzdušie v centre zapísanom do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

„Nápad sa zrodil z environmentálnych dôvodov a záujmov týkajúcich sa kvality života, nie tých ekonomických,“ uviedol riaditeľ pivovaru Xavier Vanneste.

„Vždy sme chceli zachovať varenie piva v historickom centre, aj keď sa napĺňanie do fliaš a sklad v roku 2010 presunuli von z mesta,“ dodal člen mestskej rady Franky Demon, ktorý vylúčil riešenie problému vysťahovaním prevádzky pivovaru.

Pivovar Brouwerij De Halve Maan patrí k top atrakciám mesta ležiaceho na kanáloch. Jednu z najväčších prevádzok tohto typu v Európe každý rok navštívi vyše 100-tisíc turistov, aby si vychutnali preslávené belgické pivá.

Stavba nového „pivovodu“, ktorý by ročne mohol znížiť počet nákladných áut vo vydláždenom centre mesta až o 85 percent, sa začne nasledujúci rok. Tri kilometre dlhý tunel, ktorý povedie podzemím „Benátok Severu“, dopraví do stáčarne každú hodinu až 6000 litrov piva.

Nepôjde však o prvé podzemné potrubie na pivo na svete – podobným „pivovodom“ sa pýšia aj v neďalekom Nemecku či v americkom Clevelande.

www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať