Fíni uvarili pivo podľa 170 rokov starej vzorky z vraku lode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fíni uvarili pivo podľa 170 rokov starej vzorky z vraku lode
Foto: www.dailymail.co.uk

Fínsky pivovar uvaril belgické pivo podľa vzorky z fliaš, ktoré sa pred 170 rokmi spolu s vrakom obchodnej lode potopili na dno Baltského mora. Milovníci zlatého moku tak dostanú jedinečnú príležitosť ochutnať pivo, aké sa čapovalo v 19. storočí.

Dúšok piva z 19. storočia

Fíni uvarili pivo podľa 170 rokov starej vzorky z vraku lode
Foto: www.dailymail.co.uk

Kópia nápoja vznikla po dlhom výskume fínskych a belgických vedcov, ktorí sa do tímovej práce pustili ešte v roku 2010, keď v blízkosti Alandských ostrov pri Fínsku objavili spomínaný vrak lode. Potápači, ktorí sa ponárali do hĺbky 12 metrov, vo vraku našli 145 fliaš so šampanským, ktoré boli neskôr označené za najstarší pitný sekt v dejinách, a len päť fliaš piva.

„Na rozdiel od šampanského sa pivo nezdalo byť pitné,“ zhodol sa tím vedcov z belgickej Univerzity Louvain v spoločnom vyhlásení. Za pomoci modernej chémie však chuť piva dokázali verne napodobniť.

Detektívna práca

Fíni uvarili pivo podľa 170 rokov starej vzorky z vraku lode
Foto: www.dailymail.co.uk

„Výsledok nám dáva šancu vyskúšať, ako chutilo luxusné pivo na začiatku 19. storočia,“ povedal riaditeľ fínskeho pivovaru Stallhagen Jan Wennstroem. Celý proces výroby piva si však vyžadoval až detektívnu prácu – hoci znalci odhadli, že loď klesla ku dnu v období po roku 1840, meno lode a prístav, z ktorého vyplávala, zostávali záhadou, čím sa pátranie po pôvode piva výrazne skomplikovalo.

Technicii vo výskumnom stredisku VTT vo fínskom Espee prišli k záveru, že pivo sa uvarilo v Belgicku, a tak do výskumu prizvali aj belgických vedcov z Univerzity Louvain. Spolu potom pátrali po presných prísadách a postupe varenia zlatého moku.

„Najväčšou výzvou bolo zistiť, aké typy mikroorganizmov sa pri výrobe tohto piva použili. Kultúra kvasníc bola stará 170 rokov a nebolo jednoduché ju identifikovať, keďže bola kontaminovaná ďalšími látkami,“ prezradil mikrobiológ Guido Aerts.

Sladší zlatý mok

Vedecký tím v spolupráci s pivovarom však výrobu napodobneniny nápoja priviedli do zdarného konca. Pivo je výrazne sladšie než tie súčasné a obsahuje 4,5 percenta alkoholu. Pivovar uvaril 120-tisíc fliaš pod názvom Stallhagen 1843, dostupná je aj luxusná „špeciálna edícia“ v umeleckých fľašiach, ktorých sa naplnilo len tisíc. Prvá z týchto fliaš sa nedávno v aukcii vydražila za 850 eur. Časť z týchto financií bude použitá na ďalší výskum vraku lode. „Určite sa v ňom nájdu aj ďalšie poklady okrem tých, ktoré sme už vylovili,“ verí riaditeľ pivovaru.

www.nydailynews.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať