Senior (90) rozdával bezdomovcom jedlo, hrozí mu väzenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
špenát, jedlo, vajíčko, zemiaky, kaša
Foto: Shutterstock

Americký senior, ktorý už vyše 20 rokov nezištne daruje jedlo bezdomovcom a ľuďom v núdzi, za svoju dobročinnosť čelí väzeniu. Podľa nového floridského zákona, ktorý v meste Fort Lauderdale zakazuje zdieľanie jedla na verejnosti, mu teraz hrozí pokuta v hodnote 500 dolárov a 60 dní vo väzení.

Senior (90) rozdával bezdomovcom jedlo, hrozí mu väzenie
Foto: YouTube

Deväťdesiatročný senior Arnold Abbott skončil spolu s dvomi pastormi z kostola Sanctuary Church uplynulú nedeľu v putách po tom, ako v mestskom parku na pravidelnej akcii rozdávali jedlo pripravené v cirkevnej kuchyni.

„Jeden z policajtov ku mne prišiel a povedal ´Ihneď pusti ten tanier!´, ako keby som v rukách držal zbraň,“ uviedol Abbott. „Toto sú najchudobnejší ľudia z chudobných, nemajú nič – ani strechu nad hlavou. Ako ich môžete odmietnuť?“ pýta sa senior, ktorý sa dobrovoľníctvu venuje dlhé roky.

Po tom, ako zomrela jeho manželka Maureen, s ktorou sa pravidelne venovali humanitárnej činnosti, založil nadáciu Love Thy Neighbour, ktorá sa od roku 1991 venuje príprave jedla a ďalším dobročinným aktivitám pre bezdomovcov v mestskom parku Holiday Park a na pláži Fort Lauderdale Beach.

Práve na pláži mu v roku 1999 mesto zakázalo kŕmiť bezdomovcov, a tak senior podal žalobu. Súd vtedy uznal, že zákaz je proti ústave. Nový zákon zakazujúci zdieľanie jedla na verejnosti, ktorý bude platiť aj v Seattli, Los Anglese, Phoenixe, Dallase a Philadelphii, vstúpil do platnosti uplynulý týždeň. Podľa neho sa skupiny ľudí musia zdržiavať minimálne 150 metrov od obytných blokov a stanovištia s jedlom sú obmedzené na maximálne jedno na jeden mestský blok.

„Čokoľvek, čo odrádza od kŕmenia ľudí na ulici, je pozitívna vec,“ myslí si mestský lobista Ron Book.

„Ekonomický rozvoj a turizmus nejdú veľmi dokopy s bezdomovcami a organizáciami, ktoré im pomáhajú,“ skonštatoval Michael Stoops z Národnej koalície pre bezdomovcov.

Arnold Abbott, ktorého polícia v nedeľu zatkla, sa však riadi heslom „miluj blížneho svojho ako seba samého“, plánuje opäť podať žalobu na mesto, ktoré mu zakazuje pokračovať v dobročinnosti. „Nerobím veci naschvál, aby som zhoršil situáciu, snažím sa s mestom spolupracovať. Každý človek však má nárok pomôcť druhému,“ dodal senior.

www.independent.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať