Kolegovi darovali vlastné dovolenky, môže opatriť chorú ženu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruky dieta rodic
Foto: gingerbreadni.org

Zamestnanci dopravného podniku v Nice prekvapili kolegu, ktorého postihlo rodinné nešťastie, unikátnym darom. Francúzovi, ktorého tehotná manželka utrpela vážne krvácanie do mozgu, darovali vlastnú dovolenku, aby sa mohol rok starať o rodinu bez straty zamestnania a pravidelnej výplaty.

Tehotenstvo
Foto: Shutterstock

„Vôbec som o tejto akcii nevedel,“ uviedol dojatý Karim Zaouai, ktorý pracuje ako vodič autobusu. Jeho tehotnú manželku v júli postihlo náhle krvácanie do mozgu, odvtedy leží pripútaná na nemocničné lôžko. Už 17. novembra by však mala cisárskym rezom porodiť syna. „Bude sa musieť znova naučiť chodiť. Keď sa vráti s novorodencom domov, bude aspoň rok potrebovať neustály doprovod,“ vysvetlil 32-ročný otec, ktorý sa stará aj o osemročnú dcéru.

Solidárnu akciu vo firme zorganizoval Karimov kolega, ktorý si želal zostať v anonymite. Záujem pomôcť bol enormný – za dve hodiny sa zamestnanci „zložili“ na 80 dní voľna, za necelý týždeň kolegovia mužovi darovali 362 dní vlastnej dovolenky. Do akcie sa zapojilo vyše 1200 zamestnancov dopravného podniku, medzi nimi aj ľudia, ktorí vodiča osobne nepoznali. Snaha pomôcť bola taká veľká, že celá akcia musela byť predčasne ukončená. „Niektorí ponúkli dokonca aj desať dní vlastnej dovolenky,“ tešil sa Karimov kolega.

Dar dobrosrdečných kolegov umožnila aj novela zákona z apríla tohto roku, ktorá po súhlase zamestnávateľa umožňuje pracovníkom spoločnosti venovať časť vlastnej dovolenky kolegom, ktorí sa ocitnú v ťažkej životnej situácii. Ide o prípady vážnych chorôb, invalidity či tragických nehôd týkajúcich sa dieťaťa mladšieho ako 20 rokov, po ktorých je u pacienta nevyhnutná nepretržitá starostlivosť a prítomnosť rodiča. Hoci situácia vodiča úplne nezapadá do tejto definície, riaditeľ dopravného podniku neprotestoval, práve naopak, mužovi sa aj napriek jeho nadchádzajúcej ročnej neprítomnosti rozhodol ponechať aj mesačné prémie.

www.n3rd.tv

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať