Taxíky v Štokholme ponúkajú bezplatné terapie s odborníkmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taxi
Foto: SITA/AP

Švédska taxislužba spustila nový projekt, ktorý má pomôcť zahnať zimnú depresiu. Od konca októbra pasažieri na zadných sedadlách taxíkov v Štokholme nájdu aj psychoterapeuta, ktorý im počas jazdy bezplatne poskytne svoje odborné služby.

Dieťa, smútok, dážď, okno, depresia, počasie
Foto: aboutourkids.org

Netradičný nápad sa zrodil ako reakcia na výsledky nedávneho spotrebiteľského prieskumu vo Švédsku. „Okolo 70 percent respondentov v ňom uviedlo, že cestovanie v taxíku je vhodný čas na premýšľanie a rozjímanie a že práve tu sa často pristihnú pri tom, ako sa ich myseľ túla kade-tade. Z vodičov sa potom často stávajú terapeuti. Preto sme sa pre obyvateľov Štokholmu rozhodli tieto dve veci spojiť – a to hlavne teraz, keď začína byť tak chladno a skoro sa stmieva,“ uviedla Natalia Santos z taxislužby Taxi Stockholm.

Severská krajina, ktorú čaká niekoľko mesiacov výrazne skorého stmievania sa, takto hľadá aj nové spôsoby, ako bojovať proti depresii. Služby psychoterapeutov sú zatiaľ dostupné v troch taxíkoch, ktoré je možné vopred si zarezervovať. Či zákazníci využijú prítomnosť odborníka ako doplnkovú službu pri ceste do cieľa, alebo sa samotná terapia stane hlavným dôvodom, prečo do taxíka nastúpia, taxislužba nemá v pláne posudzovať. V každom prípade zabezpečuje diskrétnosť a pravidlo mlčanlivosti, ktoré sa týka aj vodičov taxíkov.

„Nevieme, aké dlhé budú jednotlivé sedenia, musíme byť flexibilný,“ uviedla jedna zo psychologičiek Mia Fahlén, ktorá prisľúbila svoju účasť na „taxiterapiách“. Odborníčka je presvedčená, že aj desaťminútová jazda môže stačiť na to, aby zákazníka nasmerovala na správnu cestu. „Mnohí ľudia sa cítia osamelo, v Štokholme žije tak veľa nezadaných,“ hovorí Fahlén, ktorá si myslí, že práve osamelosť bude jednou z hlavných tém terapie. „Veľa ľudí zo zahraničia mi hovorí, že Švédsko ich frustruje. Je tu vraj veľmi ťažké spoznať nových ľudí a aj keď sa o to usilujú, Švédi sú veľmi tichí,“ dodala psychologička.

Hovorkyňa taxislužby tvrdí, že ide o prvý takýto projekt nielen v Európe, ale na celom svete. Netradičná služba zákazníkov podľa jej slov vyjde pravdepodobne ešte lacnejšie ako klasická psychoterapia v ordinácii. Zákazníci budú platiť len za fixnú taxu prepravy, terapia bude bezplatným bonusom.

Pilotný projekt má byť v prevádzke minimálne dva týždne, o jeho ďalšom osude rozhodne úspešnosť nápadu u zákazníkov. Santos dúfa, že iniciatíva pomôže čo najväčšiemu počtu tých, ktorí to skutočne potrebujú. „Nikdy neviete, riešenie niektorých problémov naozaj nie je jadrovou fyzikou,“ dodala psychologička.

www.thelocal.se

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať