Japonci plánujú podmorské mestá, odolajú extrémnemu počasiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Japonci plánujú podmorské mestá, odolajú extrémenmu počasiu
Foto: Shimizu

Japonská firma odhalila plány na stavbu unikátneho mesta, ktoré by mohlo fungovať na morskej hladine i pod vodou. Futuristický koncept, ktorý dokáže ubytovať až päťtisíc ľudí, by sa mohol stať realitou už v roku 2030.

Novodobá Atlantída

Japonci plánujú podmorské mestá, odolajú extrémenmu počasiu
Foto: Shimizu

Koncept na obrie mesto, ktoré by čerpalo energiu z morského dna, pochádza z dielne poprednej japonskej stavebnej spoločnosti Shimizu. Projekt s názvom Ocean Spiral (Oceánska špirála) si dáva za cieľ odolať extrémnym výkyvom počasia a mohol by slúžiť ako záchranné koleso v čase, keď stúpanie hladín oceánov a časté zemetrasenia ohrozujú život ostrovných komunít.

Futuristické mesto, ktoré dostalo prezývku „moderná Atlantída“, bude mať tvar obrovskej gule s priemerom 500 metrov. Svoje miesto by v ňom mali nájsť obytné zóny, ale aj obchodné priestory, hotely a reštaurácie. Obrovská guľa má byť skonštruovaná ak obojživelník tak, aby sa mohla plaviť na hladine oceánu a v prípade nepriaznivého počasia sa potopiť až štyri kilometre pod ňu.

Cez 15 km dlhú špirálu bude guľa napojená na továreň ležiacu na morskom dne. Tá by mala slúžiť na spracovanie vzácnych kovov a zároveň produkovať energiu na zásobovanie celého mesta.

Japonci plánujú podmorské mestá, odolajú extrémenmu počasiu
Foto: Shimizu

Energeticky sebestačné

Japonci plánujú podmorské mestá, odolajú extrémenmu počasiu
Foto: Shimizu

Hlavným energetickým zdrojom v podmorskom meste by sa stali mikroorganizmy, ktoré by premieňali oxid uhličitý na metán. Elektrinu by vyrábali aj generátory využívajúce teplotné rozdiely vody v rôznych hĺbkach. Z morskej vody by sa odstraňovala soľ a takto prefiltrovaná voda by cez špirálu prúdila k obyvateľom mesta. Guľa by tak bola energeticky sebestačná a ochránila by svojich obyvateľov pred rôznymi vrtochmi počasia vrátane zemetrasení.

Cena každej obytnej gule, na ktorej stavbu poslúžia aj 3D tlačiarne a dôležitým materiálom sa stane živica, sa odhaduje na vyše 20 miliárd eur. „Na projekte spolupracujeme s ďalšími organizáciami už dva roky a v návrhu počítame s technológiami, o ktorých si myslíme, že budú čoskoro dostupné,“ uviedol hovorca spoločnosti Shimizu Hideo Imamura, ktorý úzko spolupracuje s odborníkmi z Univerzity v Tokiu, ako aj s japonskou národnou organizáciou JAMSTEC skúmajúcou život pod vodou i na zemi.

„Nejde o stavanie vzdušných zámkov, ale o skutočný cieľ,“ dodal hovorca, ktorý je presvedčený, že prvé podmorské mestá by za pomoci súkromných i vládnych financií mohli byť dostupné už o 15 rokov.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať