Cestujúci v Rusku museli potlačiť lietadlo, aby vzlietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cestujúci v Rusku museli potlačiť lietadlo, aby vzlietli
Foto: Youtube

Cestujúci na sibírskej linke Igarka – Krasnojarsk museli v stredu ručne potlačiť lietadlo na štart, aby sa dostali načas do cieľovej destinácie. Kuriózna situácia nastala v dôsledku mrazivých teplôt, ktoré v meste ležiacom asi 160 kilometrov od polárneho kruhu nie sú ničím nezvyčajným.

„Teplota vzduchu klesla na mínus 52 stupňov Celzia a brzdový systém kolies zamrzol v pozícii určenej na parkovanie,“ uviedla prokurátorka Oxana Gorbunová pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti. Keďže ťahač nedokázal lietadlo premiestniť na odletovú dráhu, pasažieri nachádzajúci sa na palube lietadla vystúpili do mrazov a obrovský stroj typu Tupolev Tu-134 potlačili ručne.

Lietadlo linky Katekavia nakoniec vzlietlo a spolu so 72 pasažiermi, najmä robotníkmi pracujúcimi na zmeny, ktorí sa obávali o neskorý príchod do práce, neskôr bezpečne pristálo v meste Krasnojarsk.

Kurióznu situáciu teraz vyšetruje krajská prokuratúra, ktorá sa snaží zistiť, či letisko, letecká spoločnosť, posádka lietadla alebo samotní pasažieri netradičným konaním neporušili bezpečnostné pravidlá. „Tlačenie lietadla nie je povolené, keďže môže poškodiť jeho povrch,“ vysvetlila Gorbunová.

Letisko Igarka v Krasnojarskom kraji na Sibíri v zime bežne dosahuje teploty okolo mínus 30 stupňov Celzia. Teplota pod mínus 50 stupňov Celzia letisko, ktoré ročne prepraví okolo stotisíc pasažierov, najmä pracovníkov na ropných a plynových plošinách, zastihla nepripravené.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať