Čínske mesto spaľuje bankovky, aby získalo elektrinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zapalka ohen
Foto: ilustračné, Thinkstock

Mesto Luo-jang vo východočínskej provincii Che-nan prišlo s kurióznym spôsobom, ako získať energiu – v elektrárňach namiesto uhlia začali spaľovať peniaze. Staré a poškodené bankovky tak nachádzajú netradičné využite. Podľa informácií čínskej tlačovej agentúry Xinhua ide o prvý takýto prípad v najľudnatejšej krajine sveta.

Peniaze
Foto: SITA/AP

Jedna tona bankoviek podľa informácií elektrárne dokáže prispieť k výrobe 600 kWh elektriny a ich pálenie je šetrnejšie k životnému prostrediu ako pri využití uhlia. Elektráreň v Luo-jangu dostala povolenie na pálenie bankoviek od centrálnej banky v krajine – Čínskej ľudovej banky.

„Keď započítame všetky nevyužité papierové bankovky v provincii Che-nan, dokáže naša spoločnosť ročne vyrobiť 1,32 miliónov kWh elektriny, čo sa rovná spáleniu štyroch tisícok ton uhlia,“ uviedol zamestnanec elektrárne.

Bankovky, ktoré sú vyradené z obehu, sa v Číne väčšinou po recyklácii využívajú v papierenskom priemysle. Luo-jang je prvé mesto, ktoré ich využije na výrobu elektriny. Rozhodnutie mesta okamžite spustilo búrlivú diskusiu na čínskej sociálnej sieti Weibo.

„Pálenie peňazí? Luo-jang musí byť veľmi bohaté mesto,“ uviedol jeden z užívateľov. „Som ochotný zaobísť sa rok bez elektriny, prosím dajte mi hotovosť,“ napísal ďalší. V ďalších komentároch nechýbala ani poznámka, že z elektrárne sa čoskoro stane pracovisko snov.

www.bbc.co.uk. www.xinhua.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať