Mladík vykonal každý deň v roku aspoň jeden dobrý skutok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mladík vykonal každý deň v roku aspoň jeden dobrý skutok
Foto: www.dailymail.co.uk

Mladý Angličan Luke Cameron sa začiatkom januára pustil do nezvyčajnej výzvy – každý deň v roku chcel vykonať denne aspoň jeden dobrý skutok. Ročné predsavzatie sa pomaly blíži ku koncu, 26-ročný mladík však tvrdí, že vďaka nemu sa jeho život obrátil naruby a na nasledujúci rok má pripravené veľké plány.

(Aspoň) 365 dobrých skutkov

Mladík vykonal každý deň v roku aspoň jeden dobrý skutok
Foto: www.dailymail.co.uk

Rodák z Cheltenhamu sľub o konaní dobra vyslovil krátko po tom, ako v roku 2013 jeho blízka rodinná priateľka zomrela na rakovinu. „V dnešnom svete posadnutosti fotením ´selfies´ a posielaním fotografií každej novej kabelky či rolexiek na Instagram zabúdame myslieť na kohokoľvek iného okrem nás samotných. Naša generácia sa zabudla starať o druhých, sme natoľko posadnutí našimi potrebami, že sa nezaujímame o to, čím druhí práve prechádzajú,“ uviedol Luke, ktorý pracoval ako predavač v supermarkete.

Aj napriek tomu, že mal prácu len na polovičný úväzok, počas roka neváhal prostredníctvom malých pozorností na druhých minúť takmer 4000 eur. Niekoľkokrát v rýchlom občerstvení zaplatil za objednávky zákazníkov, ktorí prišli po ňom, neváhal zaplatiť ani za benzín cudzieho človeka, ktorý tankoval v rovnakom čase ako on. Lukove dobré skutky sa však netýkali len peňazí. Angličan vynášal smeti starším susedom, piekol koláče pre rodinu a priateľov, doniesol obed zranenému kolegovi, prenajal dodávku a celý deň pomáhal známemu s presťahovaním trojizbového bytu, nechával ľuďom priateľské odkazy a želania a snažil sa zlepšiť náladu tým, ktorí nemali práve najlepší deň. Svoje dobré skutky si zapisoval aj online na webstránke TheGoodDeedDiary.com, za čo ho mnohí kritizovali.

„Nájdu sa ľudia, ktorí ma nenávidia, ale taká je realita. Snažím sa nelipnúť na názoroch druhých. Mnohí totiž nechápu, prečo vôbec robím to, čo robím a sú zdržanliví, keď im chcem pomôcť. Práve skepsa ma vyprovokovala aj k niektorým finančným darom,“ uviedol Angličan, ktorého sociálne siete sledujú tisíce fanúšikov.

Rozdať sa pre druhých

Mladík vykonal každý deň v roku aspoň jeden dobrý skutok
Foto: www.dailymail.co.uk

Najväčšou motiváciou mladíka však zostáva charizmatická povaha zosnulej rodinnej priateľky Maury. „Bola mi ako mama. Bola to najinšpiratívnejšia žena, akú som kedy poznal. Keď sused potreboval jedlo, dala mu svoje posledné zemiaky, keď priateľ potreboval peniaze, dala mu aj posledné drobné. Celý svoj život obetovala pre ľudí okolo seba a na jej pohrebe sa zišlo vyše štyritisíc ľudí, ktorí stáli v rade aj tri hodiny, aby sa s ňou poslednýkrát rozlúčili,“ vysvetlil Luke.

Mladík sa rozhodol, že si Mauru uctí novoročným predsavzatím. Kúpil obed bezdomovcovi, doplnil neznámej drobné do automatu na parkovanie, začal si viac všímať ľudí, ktorých počas dňa stretol. „Myslím, že som pomocou druhým pomohol aj sebe. Pomáhanie naozaj zmení váš pohľad na svet – stanete sa vďačnejší za to, čo máte,“ uviedol mladík, ktorý uspel v konkurencii a získal „najkrajšiu prácu vo Veľkej Británii“. Ako manažér filantropických projektov bude mať teraz šancu počas jedného roka asistovať 45 britským charitatívnym organizáciám. Luke okrem toho plánuje predĺžiť svoje predsavzatie aspoň jedného dobrého skutku denne o ďalší rok. „Začalo to ako experiment, teraz je pomáhanie druhým aj mojím živobytím,“ teší sa Luke.

www.odditycentral.com, www.facebook.com/thegooddeeddiary

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať