Najkrajší dar: Pes môže vďaka labám z 3D tlačiarne behať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajší dar: Pes môže vďaka labám z 3D tlačiarne behať
Foto: Youtube

Kríženec plemena Husky menom Derby neprišiel na svet s najlepšími vyhliadkami. Psa, ktorý sa pre zle vyvinuté predné laby nedokázal pohybovať, sa pôvodní chovatelia vzdali a odviezli ho do preplneného útulku Peace and Paws v anglickom Hillsborough. Jeho nepriaznivý osud zvrátila až nová majiteľka, ktorá mu darovala nielen nový domov, ale aj slobodu pohybu.

Druhá šanca

Najkrajší dar: Pes môže vďaka labám z 3D tlačiarne behať
Foto: Youtube

„Bol to najveselší pes, akého som kedy videla,“ uviedla Sherry Portanová, ktorá krátko po adopcii oslovila softvérovú spoločnosť 3D Systems, aby pre psa našli riešenie a umožnili mu voľne sa pohybovať. Riaditeľka spoločnosti Tara Anderson pre Derbyho najprv vyrobila vozík na predné laby. Hoci pes žiaril spokojnosťou, keď mohol konečne chodiť na dlhé prechádzky, softvérová inžinierka stále premýšľala, ako by sa mohla postarať o jeho prirodzenejší pohyb.

Riešenie z 3D tlačiarne

Výsledkom sú unikátne protézy z 3D tlačiarne, ktoré vyrobila za pomoci tímu inžinierov. Vďaka nim môže Derby voľne behať bez toho, aby narážal do okolitých predmetov. Pri prvej skúške nových protéz sa radosť z neobmedzeného pohybu dala len ťažko merať.

„Vidieť ho prvýkrát bežať na nových protézach bolo neuveriteľné a dojemné zároveň. Neuveriteľné, lebo si ich vyskúšal prvýkrát a dojímavé, lebo od vzrušenia nechcel prestať behať,“ prezradila Derbyho nová majiteľka, ktorá mu neváhala dať druhú šancu.

Vďaka protéze z 3D tlačiarne dnes pes zabehne tri až päť kilometrov denne. „Derby sa s deformáciou už narodil, takže nepoznal ten rozdiel – bol to jednoducho šťastný pes. S novými protézami však môže behať po betóne, hrať sa s inými psami a voľne sa pohybovať,“ dodala šťastná Sherry, pre ktorú je Derbyho radosť tým najkrajším darom.

www.thedodo.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať