Video: Vedci objavili nový druh žaby, rodí priamo žubrienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Žaba
Vedci objavili v Indonézii nový druh žaby. Foto: haaretz.com/life/nature-environment

BRATISLAVA 2. januára (WEBNOVINY) – Medzinárodný tím vedcov na čele s Jimom McGuireom z Kalifornskej univerzity v Berkeley popísal prvý známy druh žaby, ktorá rodí priamo žubrienky. Druh dostal vedecké pomenovanie Limnonectes larvaepartus a vyskytuje sa na indonézskom ostrove Sulawesi.

Drvivá väčšina zo 6455 známych druhov žiab kladie vajíčka, z ktorých sa následne liahnu žubrienky. Vnútorné oplodnenie sa vyvinulo približne u desiatich druhov, ktoré ale všetky, s výnimkou Limnonectes larvaepartus, rodia priamo malé žaby. Limnonectes larvaepartus však namiesto toho privádza na svet žubrienky. McGuire s kolegami na tento objav prišli, keď boli svedkami pôrodu.

Video: Vedci objavili žaby, ktoré rodia priamo žubrienky

„Myslel som si, že držím samca. V skutočnosti to však bola gravidná samica, ktorá zrazu porodila žubrienky,“ uviedol McGuire. Nový druh prvý raz pozoroval ešte v 90. rokoch minulého storočia indonézsky biológ Djoko Iskandar, no až teraz sa podarilo potvrdiť, že ide naozaj o samostatný druh. Na Sulawesi popísali zatiaľ štyroch zástupcov rodu Limnonectes, vedci však predpokladajú, že sa ich tam vyskytuje minimálne pätnásť.

Žaba
Foto: haaretz.com/life/nature-environment

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia