Dedinu postihnutú záhadnou spavou epidémiou čaká presídlenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spánok
Foto: www.mirror.co.uk

Obyvatelia kazašskej dediny, ktorí zo zatiaľ nevysvetlených príčin upadajú do zvláštneho spánku, budú presídlení na nové miesto. K rozhodnutiu dospeli zástupcovia deviatich obvodov regiónu Akmola po utorkovej návšteve a následnom dohovore s obyvateľmi postihnutej dediny Kalachi. Dedinčanom bude poskytnuté nové ubytovanie aj práca, prednosť pri sťahovaní budú mať rodiny s deťmi.

Ospalá diera

Spánkové laboratórium navštívi ročne približne 450 ľudí
Pacienti sú v laboratóriu hospitalizovaní dva až tri dni a počas spánku u nich lekári zaznamenávajú súčasne niekoľko parametrov ako elektroaktivita mozgu, očí a svalstva brady na stanovenie jednotlivých štádií spánku.

Obyvatelia dediny, ktorá dostala prezývku Ospalá diera, už od marca 2013 hromadne a náhle upadajú do spánku, z ktorého sa budia o niekoľko dní. Postihnutí sa sťažujú na únavu, stratu pamäte a halucinácie. V dedine už zaznamenali vyše 120 takýchto prípadov nielen u dospelých, ale aj u detí, u niektorých pacientov aj opakovane. Aj napriek rozsiahlym štúdiám lekári stále nevedia, čo tento zvláštny úkaz spôsobuje.

V dedine žije takmer 600 obyvateľov, viac ako polovica z nich okamžite súhlasila so sťahovaním.

Rádioaktivtu vylúčili

V Kalachi sa v šesťdesiatych až deväťdesiatych rokoch ťažil urán. Po rozpade Sovietskeho zväzu v rokoch 1991-1992 sa s ťažbou prestalo a baňa umiestnená neďaleko dediny bola zatvorená. Viacerí obyvatelia boli presvedčení, že príčinou syndrómu je práve radiácia z neďalekých opustených uránových baní, baníci, ktorí tam kedysi pracovali, však syndrómom netrpia a kontrolné merania ukázali, že hodnoty radiácie sú v norme. Vedci nenašli cudzie chemické látky vo vode ani v pôde, lekári vylúčili infekcie aj vírusy. Obyvatelia dediny sú bezradní.

„Môj malý syn sa z ničoho nič začne tackať a keď sa ho snažím zobudiť, vyzerá, ako by chcel otvoriť oči, ale nemôže. Len spí a spí,“ uviedol otec postihnutého Igor Samusenko.

Dedinu plánujú navštíviť aj zástupcovia ďalších obvodov, aby s obyvateľmi prerokovali ďalšie možnosti presídlenia. Vedci a lekári zatiaľ pokračujú v skúmaní zvláštnej epidémie.

www.bbc.co.uk. www.interfax.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia