Klčovaním pralesu na Borneu hrozí vyhynutie desiatkam druhov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Borneu
Foto: www.tocadacotia.com

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Takmer polovici z 81 druhov cicavcov žijúcich na ostrove Borneo hrozí, že sa ich areály výskytu do roku 2080 zmenšia minimálne o tretinu. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného vedeckého tímu, ktorý pomocou satelitných snímok a počítačových modelov vytvoril predpoveď úbytku dažďových pralesov na Borneu. Tím vedený Matthewom Struebigom z University of Kent zverejnil výsledky štúdie v časopise Current Biology.

Podľa údajov Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) ľudia vyrúbali na Borneu už takmer polovicu všetkých pralesov, pričom tretinu počas uplynulých troch desaťročí. Ďalšími hrozbami pre miestne cicavce sú tiež klimatické zmeny a lov. Struebig s kolegami najprv zmapovali vhodné habitaty pre každý z 81 druhov cicavcov a následne vypočítali, že klimatické zmeny a odlesňovanie budú mať za následok, že do roku 2080 sa areály výskytu 30 až 49 percent druhov zmenšia minimálne o tretinu.

To by znamenalo, že minimálne 21 druhom netopierov, 15 druhom šeliem a ôsmim primátom by hrozilo vyhynutie. Odborníci však vyjadrili nádej, že pri lepšom spravovaní lesného hospodárstva mimo chránených oblastí by sa dalo predísť riziku vyhynutia mnohých druhov.

Predpokladajú tiež, že odlesňovanie a klimatické zmeny budú mať väčší dopad na nížinné pralesy, a preto navrhujú zamerať ochranu predovšetkým na horské pralesy. Špeciálnu ochranu však budú potrebovať druhy, ktoré žijú iba v nížinných oblastiach a väčším nadmorským výškam sa nedokážu prispôsobiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia