Šéfkuchár uvarí na Mount Evereste lahodné michelinské menu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo
Foto: Shutterstock

Britský šéfkuchár Sat Bains plánuje preniesť gastronomický zážitok do závratných výšok. Oceňovaný kulinársky mág sa chce stať prvým človekom, ktorý na Mount Evereste pripraví lahôdkové trojchodové menu ocenené prestížnou michelinskou hviezdou.

Kulinárska výprava

Šéfkuchár uvarí na Mount Evereste lahodné michelinské menu
Foto: www.mirror.co.uk

Majiteľ Reštaurácie Sat Bains v Nottinghame, ktorá sa pýši dvomi michelinskými hviezdami, plánuje variť na vrchu North Col – ostrého štítu na najvyššom vrchu Zeme. Vybrané miesto leží v nadmorskej výške 7010 metrov a jeho zdolanie spolu so zásobami jedla je súčasťou Bainsovej výzvy.

Šéfkuchár plánuje North Col zdolať v apríli tohto roka, menu, ktoré bude servírovať, však má už premyslené. Jeho súčasťou bude japonská polievka miso, ktorú uvarí z roztopeného ľadovcového snehu, chýbať nebudú ani morské riasy, hríby, hovädzí bourguignon či karamelové cukrovinky.

Lavina himalaje mount everest
Foto: SITA/AP

Sat Bains otvoril svoju reštauráciu v Nottinghame v roku 2002. Prvú michelinskú hviezdu získal len necelý rok na to. Druhá mu bola udelená v roku 2011.

Iná výška, iné chute

„Jedlo chutí v odlišnej nadmorskej výške inak, takže na dosiahnutie plnej chuti musíte zvýšiť množstvo prísad,“ uviedol 43-ročný dobrodruh, ktorý dúfa, že sa mu vďaka zorganizovaniu formálnej večere v najväčšej výške podarí zapísať aj do Guinnessovej knihy rekordov.

„Netreba zabudnúť na to, že voda tam bude vrieť pri nižšej teplote. Jedlo musí byť zároveň veľmi výživné, lebo celá expedícia na Mount Everest bude fyzicky náročná,“ dodal Bains.

Expedíciu bude viesť Neil Laughton, ktorý na vrchol Mount Everestu doviedol aj známeho dobrodruha Beara Gryllsa.

www.mirror.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia