Muž bol neprávom vo väzení 21 rokov, odškodnili ho miliónmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Väznica, väzenie
Foto: ilustračné, Thinkstock

Američan, ktorý neprávom strávil 21 rokov vo väzení, dostal odškodné 6 miliónov dolárov (5,29 milióna eur).

Dolar, peniaze
Foto: SITA/AP

„Žiadne slová ani doláre nebudú stačiť na to, aby mu vynahradili čas, ktorý stratil a utrpenie, ktoré zažil,“ uviedol komisár J. Paul Vance v správe na adresu neprávom odsúdeného muža.

Kenneth Ireland bol vo veku 18 rokov uznaný vinným zo znásilnenia a vraždy matky štyroch detí – Barbary Pelkey. Po testoch DNA ho však súd v roku 2009 zbavil viny a prepustil. Testy napokon viedli k usvedčeniu iného muža, Kevina Benefielda, ktorý bol odsúdený na 60-ročný pobyt za mrežami.

„Tie roky sa nahradiť nedajú, ale dostal som sa z toho a teším sa na budúcnosť. Nie som typ človeka, ktorý bude žiť minulosťou,“ uviedol dnes už 44-ročný Američan. Ireland, ktorý po prepustení z väzenia pracoval ako účtovník, ešte nevie, ako získané milióny využije, uvažuje však o ceste do Európy a Austrálie.

„Odškodné ma zabezpečí a umožní mi objavovať svet a spoznať veci, o ktoré som dosiaľ prišiel,“ dodal Ireland.

Ide o prvý prípad odškodnenia, ktoré za takýchto okolností úrad v štáte Connecticut vyplatil od roku 2008, kedy bola takáto forma odškodňovania v štáte schválená. Prvým finančne odškodneným v tomto štáte bol James Tillman, ktorý strávil vo väzení 18 rokov za znásilnenie, ktoré nespáchal. Od štátu vtedy dostal päť miliónov dolárov.

www.abcnews.go.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia