Senior z Turecka nespal už 55 rokov, lekári sú bezradní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spánok
Dospelý človek vo veku 18 až 60 rokov by mal podľa CDC spať sedem a viac hodín. Foto: Thinkstock

Turecký dôchodca Mehmet Inanc trpí vážnou poruchou spánku, s ktorou si nevedia dať rady ani najlepší lekári. Muž tvrdí, že oko nezažmúril už 55 rokov. Vedci však nedávno prišli s vysvetlením, prečo je muž ešte nažive.

Trauma ako spúšťač

Senior z Turecka nespal už 55 rokov, lekári sú bezradní
Foto: www.dailysabah.com

Seniorovi z mesta Eskisehir na severe Turecka diagnostikovali poruchu spánku v roku 1960 – jej príčinou bol pravdepodobne silný traumatický zážitok. Vtedy 34-ročný muž sa stal svedkom toho, ako sa dievča zo susedstva utopilo v rieke. Hoci sa ju snažil vytiahnuť von, ženu sa mu zachrániť nepodarilo. Trauma spôsobila bežné poruchy spánku, ktoré sa však rozvinuli do chronickej nespavosti.

„Navštívil som lekárov v Eskisehire aj v Istanbule. Boli zmätení, lebo nepomáhala žiadna liečba. Doktori v Istanbule ma raz zavolali na pozorovanie. Bol som ešte stále hore, keď všetci zaspali,“ uviedol Turek, ktorý vyskúšal tradičné rady, lieky na spanie aj hypnózu.

More času

Lieky
Foto: Shutterstock

Inanc po rokoch život bez spánku prestal vnímať ako ochorenie, z prebdených nocí sa teraz snaží vyťažiť maximum. „Vnímam to ako boží dar. Aj napriek nespavosti som zdravý. Mám neuveriteľne veľa času a môžem robiť, čo len chcem. Čítam si knihy, riešim krížovky a na prízemí som si zriadil malú dielňu, kde opravujem nábytok a pletiem čiapky a ponožky,“ prezradil 89-ročný senior.

Lekári dúfali, že muža uspia aspoň anestetikami počas operácie nohy, ktorú absolvoval v januári. „Dali mi regionálnu anestéziu, aby som nič necítil od pása nadol. Bol som pri vedomí a celý čas som sa rozprával s doktormi,“ uviedol Turek.

Tajomstvo zdravia

Lekár
Foto: www.google.plus.com

Kvalitný nočný spánok patrí k základným pilierom zdravia. Jeho blahodarné účinky majú vplyv najmä na funkciu mozgu, v ktorom počas noci prebieha triedenie myšlienok a celková regenerácia. Pri dlhodobom nedostatku spánku dochádza v tele k určitým metabolickým a hormonálnym zmenám. Znižuje sa odolnosť človeka voči infekciám, kolíše nálada a klesá sústredenosť. Zoznam negatívnych dôsledkov je však dlhší – nedostatok spánku okrem iného zhoršuje schopnosť učiť sa, oslabuje imunitu, vedie k priberaniu, tráviacim problémom, zápalovým procesom a k vzniku cukrovky aj depresie. Senior však tvrdí, že je zdravý a nemá problémy s pamäťou, motorickými činnosťami, priberaním, ani s imunitou.

Profesor neurológie Gazi Özdemir je presvedčený, že senior spáva s otvorenými očami, hoci to sám nevníma. „Ľudia vo veku nad 60 rokov nepotrebujú veľa spánku, keďže sa ani neunavia tak ľahko, ako za mlada. Niekedy im stačia aj tri hodiny spánku,“ uviedol Özdemir.

Lekár je presvedčený, že dôchodca cez deň občas zaspí na 5-10 minút, no neuvedomuje si to. „Takéto zdriemnutie si s otvorenými očami pravdepodobne eliminuje jeho potrebu spánku v noci,“ dodal.

www.dailysabah.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať