Maďarská dedina je na prenájom, domy a zvieratá sú v cene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maďarská dedina je na prenájom, domy a zvieratá sú v cene
Meder Foto: Wikimedia Commons

Maďarský starosta začal prenajímať celú dedinu neďaleko Budapešti vrátane domov, ulíc, polí a hospodárskych zvierat. K lukratívnemu balíčku ponúka aj funkciu námestníka, ktorý má právo navrhnúť zmeny v dedine.

Starosta dediny Megyer, ktorá leží asi 180 km juhozápadne od hlavného mesta, chce nezvyčajným krokom oživiť neveľký priestor a priniesť financie na jeho modernizáciu.

Dedina za 700 eur na deň

Maďarská dedina je na prenájom, domy a zvieratá sú v cene
Foto: www.hungarytoday.hu

V ponuke prenájmu sú štyri hlavné cesty dediny, z ktorých dve sú asfaltové, sedem zariadených domov, kultúrne centrum, autobusová zastávka a starostova kancelária. Záujemcom bude k dispozícii aj šesť koní, dve kravy, tri ovce, kurník a štyri hektáre ornej pôdy. Cena za deň prenájmu je 700 eur.

„Podľa schváleného zákona sa nájomník môže na víkend stať aj námestníkom dediny a zmeniť mená ulíc, ak si to bude želať,“ uviedol 42-ročný starosta dediny Kristof Pajer.

Šikovný marketing

Starosta uviedol, že dedinu s 18 obyvateľmi si obľúbil na prvý pohľad, keď okolo nej prvýkrát prechádzal pred desiatimi rokmi. Krátko na to si tam kúpil dom, neskôr ho obyvatelia zvolili do funkcie starostu. Pajer prezradil, že kontroverzným krokom sa snaží dedinu prebrať k životu. Väčšina mladých ľudí z nej odchádza do Budapešti alebo do zahraničia, z 20 domov je celoročne obývaných len päť.

„Megyer bol vždy chudobný, ale zachoval si čarovnú vidiecku atmosféru. Dúfam, že táto reklama prinesie dedine výnos, ale hlavne pozornosť,“ dodal starosta.

www.theguardian.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať