Holandské mesto terorizuje sova, chrániť sa treba dáždnikmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sova
Výr sklaný Foto: Wikimedia Commons

Obyvatelia holandského mesta Purmerend na severe krajiny majú obavy vychádzať von po tom, ako na ľudí začala agresívne útočiť sova. Podľa najnovších odporúčaní majú ľudia po zotmení vychádzať do ulíc len s dáždnikmi.

Okrídlený „terorista“

Sova
Foto: Wikimedia Commons

Desiatky ľudí za uplynulé tri týždne utrpeli vážne zranenia hlavy. Jeden z bežcov, ktorého sova napadla začiatkom týždňa, bol prevezený do nemocnice, kde mu museli zašívať hlavu na piatich miestach. Agresívnym útočníkom je výr skalný – najväčšia európska sova, ktorá sa živí najmä drobnými cicavcami a vtákmi.

Výr útočil aj v domove pre ľudí so zdravotným postihnutím, kde stihol napadnúť najmenej 15 ľudí. Miestna banka Rabobank preto domovu darovala reklamné dáždniky, aby sa mohli pred útokmi chrániť a do mesta plánuje vyslať sokoliara.

„Cez deň väčšinou nie sú žiadne problémy, ale v noci vychádzame von vyzbrojení dáždnikmi, helmami, klobúkmi – čímkoľvek, čo nás ochráni,“ uviedla hovorkyňa zariadenia Liselotte de Bruijn.

Sovu nechytať

Odborníci z holandskej asociácie Dutch Owl Foundation sa domnievajú, že nezvyčajné správanie sovy je výsledkom toho, že vták bol držaný v zajatí a ľudí si automaticky spája s jedlom. Ďalším dôvodom by mohla byť zvýšená hladina hormónov v dôsledku začínajúcej sezóny hniezdenia.

Mesto obyvateľom odkázalo, aby sa sovu v žiadnom prípade nesnažili chytiť. Ako dlho budú obyvatelia po zotmení chodiť vonku s dáždnikmi, zatiaľ nie je známe.

„Riešenie tohto problému bude istý čas trvať. Medzitým ľuďom odporúčame, aby sa od sovy držali čo najďalej,“ uviedli úrady vo verejnom vyhlásení.

Výr skalný je najväčšia európska sova s rozpätím krídiel až 1,8 metra. Hniezdi v zrúcaninách, v dutých starých stromoch, vo výklenkoch skál, v opustených kameňolomoch, alebo obsadzuje hniezda iných vtákov. Sova, ktorá váži okolo 3 kg, začína v marci a apríli znášať vajíčka, z ktorých sa po 33 dňoch rodia mláďatá.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia