Dráma vo vzduchu: Muž omdlel skôr, ako stihol otvoriť padák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dráma vo vzduchu: Muž omdlel skôr, ako stihol otvoriť padák
Foto: YouTube

Video mladého Austrálčana, ktorý po výskoku z lietadla upadol do bezvedomia, láme rekordy. Vďaka bleskovej reakcii inštruktora, ktorý študentovi otvoril padák, sa adrenalínovému nadšencovi nič nestalo. Video zachytávajúce dramatický okamih sa na internete stalo okamžitým hitom.

Voľný pád v bezvedomí

Dráma vo vzduchu: Muž omdlel skôr, ako stihol otvoriť padák
Foto: YouTube

„Bol to asi najstrašidelnejší okamih môjho života,“ uviedol Christopher Jones. „Vo výške okolo tri a pol kilometra som pri pokuse otočiť sa po ľavej strane dostal záchvat. Nasledujúcich 30 sekúnd som padal voľným pádom v bezvedomí,“ vysvetlil 22-ročný Austrálčan, ktorý absolvoval piaty stupeň výučby školy skydivingu.

Inštruktor Sheldon McFarlane si počas voľného pádu všimol, že s Jonesom nie je niečo v poriadku. Podarilo sa mu k nemu dostať a otvoriť mu padák.

„Inštruktorovi sa podarilo zatiahnuť poistku vo výške asi 1200 metrov. Vedomie som opäť nadobudol vo výške okolo 900 metrov a bezpečne pristál na zemi,“ uviedol študent z Perthu.

Video dobýva internet

Hoci sa incident odohral ešte koncom uplynulého roka, záznam zo svojho skoku z lietadla uverejnil mladík na YouTube len v nedeľu. Záchranná akcia, ktorú sa podarilo nakrútiť vďaka kamere na helme inštruktora, sa do rána stala hitom internetu. Za necelý deň si záznam stihlo pozrieť takmer tri a pol milióna divákov.

Hlavný inštruktor a manažér akadémie WA Skydiving Academy Robin O´Neill uviedol, že Christopher bol až do osudného okamihu talentovaným študentom. Pred nástupom na kurz musel odovzdať aj potvrdenie od lekárov, ktoré vylučovali riskantné ochorenia vrátane epilepsie. „Jeho odborný lekár napísal potvrdenie, v ktorom vyhlásil, že je spôsobilý na skydiving. Zjavne však nebol. To bol koniec jeho parašutistickej kariéry,“ uviedol O´Neill.

Študent, ktorý od malička túžil byť pilotom, sa kvôli epilepsii musel svojho sna vzdať. Keďže jeho stav sa rokmi zlepšoval, mladík dúfal, že si vyskúša aspoň skydiving – zoskok z lietadla, pri ktorom ľudia pred otvorením padáku precvičujú rôzne akrobatické kúsky.

„Vždy som chcel vyskúšať, aký je to pocit lietať. Už štyri roky som nemal žiaden záchvat, myslel som, že to bude v poriadku,“ vysvetlil študent, ktorý za záchranu života vďačí inštruktorovi. Ten skromne dodal, že ak by sa mu počas pádu nepodarilo dostať k študentovi, padák by sa mu zrejme otvoril automaticky.

www.abc.net.au, www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN