Šokujúci objav: Alzheimer nás ničí už vo veľmi mladom veku!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruka, mladosť, staroba
Foto: happilyeverjohnson.blogspot.com

Nový britský výskum odhalil nelichotivé závery, ktoré nepredpokladali ani samotní vedci. Neklamné známky Alzheimerovej choroby sa objavujú u ľudí v oveľa mladšom veku.

V súčasnosti na Alzheimerovu chorobu a iné formy demencie trpí viac ako 800 000 ľudí na celom svete a predpokladá sa, že sa počet chorých do roku 2050 strojnásobí. Napriek tomu sa proti tomuto ochoreniu doposiaľ nevynašiel účinný liek. Preto je dôležitá prevencia a liečba v ranom štádiu.

Alzheimer ničí náš mozog už v 20 rokoch

Spomínaný výskum zistil, že beta-amyloid, jedovatý proteín, ktorý upcháva mozog Alzheimerovou chorobou, začína vytvárať zhluky už vo veku medzi 15 až 20 rokom života. „Odhalenie, že amyloid sa začne hromadiť v našom mozgu tak skoro, je priam šokujúce,“ hovorí autor štúdie, Lead Changiz Geul.

Amyloidné zhluky sa našli vo vnútri neurónov, ktoré súvisia s našou pamäťou a pozornosťou. Tieto neuróny sú prvé, ktoré umierajú nielen počas Alzheimerovej choroby ale aj v dôsledku bežného starnutia ľudského organizmu. „Tieto zhluky vytvárajúce sa v ranom veku sú dôvodom, prečo tieto neuróny umierajú predčasne. Celoživotné hromadenie amyloidu pravdepodobne prispieva k zraniteľnosti týchto buniek a dochádza k ich trvalému poškodeniu,“ tvrdí autor štúdie. To vysvetľuje aj skutočnosť, prečo u niektorých pacientov má Alzheimerova choroba taký rýchly priebeh.

Nie každý amyloidný zhluk sa vyvinie v Alzheimerovu chorobu

Britskí vedci však upozorňujú na nasledujúci fakt: Nie každý amyloidný zhluk spôsobí výskyt Alzheimerovej choroby. „Je potrebný ďalší výskum, ktorý by odhalil, prečo len u časti ľudí uvedené amyloidné zhluky vyvolajú Alzheimerovu chorobu,“ tvrdia vedci.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia