Vyše 117-ročný život je krátky, tvrdí najstarší človek sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Misao Okawa
Najstaršia osoba sveta oslávila narodeniny o deň skôr. Foto: SITA/AP

Najstaršia osoba na svete, Japonka Misao Okawa, sa vo štvrtok dožíva 117 rokov. Dcéra výrobcu kimon oslávila svoj úctyhodný vek v tradičnom japonskom odeve s čerešňovými kvetmi o jeden deň skôr.

Tajomstvo dlhovekosti? Najstarší ľudia sveta odhalili recept
Foto: SITA/AP

Seniorke, ktorá už 19 rokov žije v domove dôchodcov v Osake, sa vyše storočie života nezdá byť dlhým časom. Na otázku, aký je to pocit žiť 117 rokov, Japonka odpovedala: „Bolo to dosť krátke.“

Pracovníci domova dôchodcov uviedli, že seniorka horšie počuje, inak sa jej však darí stále dobre. Uplynulý rok prezradila, že za vysoký vek vďačí zdravej strave bohatej na ryby a suši a aspoň osemhodinovému spánku. „Jedzte a spite a budete žiť veľmi dlho. Musíte sa naučiť relaxovať,“ uviedla na oslave 116. narodenín. Na otázku týkajúcu sa receptu na dlhovekosť tento rok odpovedala vyhýbavo. „Aj ja by som ho rada poznala,“ zasmiala sa Okawa.

Seniorka, ktorá prišla na svet 5. marca 1898, je jedným z posledných piatich ľudí na svete, ktorí sa narodili ešte v 19. storočí. Japonka sa vydávala ako 21-ročná, manželovu smrť v roku 1931 doteraz označuje za najsmutnejšiu udalosť vo svojom živote. Okawa, ktorú zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najstaršieho človeka sveta v roku 2013, prežila aj jednu zo svojich dcér, 94-ročný syn a 92-ročná dcéra ju ešte stále navštevujú v domove. Seniorka má aj štyri vnúčatá a šesť pravnúčat.

www.bbc.co.uk, www.usatoday.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať