V Poľsku sa zbavujú bezdomovcov jednosmerným lístkom na vlak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, cestujúci, stanica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Mesto na severe Poľska začalo bezdomovcom ponúkať bezplatné jednosmerné lístky na vlak. Kúpeľné mesto dúfa, že si takto napraví pokazenú reputáciu. Kontroverzný nápad však vyvolal zmiešané reakcie.

Cesta z mesta

Swinoujscie
Foto: Wikimedia Commons

V meste Swinoujscie, ktoré leží pri Baltskom mori neďaleko nemeckých hraníc, žije okolo 50 bezdomovcov. Mnohí z nich si stavajú provizórne prístrešky na pláži alebo zaberajú lavičky na obľúbených kúpeľných promenádach. Mesto sa sťažuje, že ich prítomnosť odrádza turistov od návštevy inak malebnej oblasti.

Obecné komunitné centrum preto začalo bezdomovcom ponúkať preplatenie jednosmerného cestovného lístka na nimi vybrané miesto. Keďže mnohí z bezdomovcov nepochádzajú priamo zo Swinoujscie, lístok im podľa aktivistov umožní „návrat domov“.

Kontroverzný návrh zatiaľ prijali traja bezdomovci, dvaja opustili mesto dobrovoľne bez lístka. „Išiel by som navštíviť moju krstnú v Krakove. Nemám sa kam inam vrátiť, krstná by mi mohla pomôcť,“ uviedol jeden z mála bezdomovcov, ktorý ponuku zvažuje. Väčšine sa z mesta odísť nechce. „Žijem tu už 19 rokov a páči sa mi to,“ povedal ďalší, ktorý odchod rezolútne odmieta.

Swinoujscie
Foto: Wikimedia Commons

Zlý vtip

Bezdomovec
Foto: ilustračné, Thinkstock

Niektorí členovia parlamentu nad zvláštnym nápadom krútia hlavou. „Nechce sa mi veriť, že niekto mohol prísť s takýmto riešením pre bezdomovcov. Štát vyhradil dotácie na riešenie tohto problému, takíto ľudia potrebujú pomoc,“ uviedol politik Stanislaw Szwed, ktorý celý návrh označil za „zlý vtip“.

Zástupca starostu Pawel Sujka, ktorý nápad zastrešuje, sa však spolu so sociálnymi pracovníkmi bráni. Podľa ich slov mestu nejde o to, aby prinútilo bezdomovcov k odchodu, ale o to, aby našli domov. „Bezdomovci sa tak môžu udobriť so svojimi rodinami a nájsť spôsob, ako sa opäť začleniť do spoločnosti,“ bráni sa aktivista Andrzej Zielinski.

„Momentálne pracujeme s jedenástimi ľuďmi, ktorých sa snažíme zmobilizovať k činom a presvedčiť ich, aby prijali tento druh pomoci,“ dodal Zielinski. Aj on však priznal, že priebežná vládna pomoc by bola vhodnejším riešením.

Hoci obyvatelia mesta neradi vidia bezdomovcov na obľúbených vyhliadkach, najmä ak sú v podguráženom stave, mnohí toto riešenie považujú za neľudské.

„Zostali bez domova hlavne preto, že prišli o prácu. Je strašné vidieť, ako vládne posty ničia v ľuďoch všetko to ľudské,“ priznal obyvateľ mesta.

www.thenews.pl, www.radiomaryja.pl

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia