Germanwings umožní cestujúcim bezplatné storno leteniek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko
letisko Foto: Thinkstock

KOLÍN 26. marca (WEBNOVINY) – Nemecké nízkonákladové aerolínie Germanwings po utorňajšej nehode jedného z ich lietadiel vo Francúzsku umožňujú cestujúcim bezplatné telefonické zrušenie letov. Hovorca spoločnosti zdôraznil, že bezplatné storno letenky sa netýka žiadostí uskutočnených cez internet.

Podľa informácií denníka Spiegel.de dcérska spoločnosť Lufthansy po leteckej katastrofe vo štvrtok oznámila, že vyjde zákazníkom v ústrety a umožní im bezplatné storno leteniek. Podobný krok zvažuje aj samotná Lufthansa, stornovanie letenky však zatiaľ plánuje posudzovať jednotlivo.

Z čisto právneho hľadiska strach z lietania nie je dôvod na bezplatné zrušenie rezervovaného letu.

Cestujúci môžu podľa zákonov svoj let kedykoľvek zrušiť z osobných dôvodov, storno letenky však býva spojené s vysokými poplatkami. Nízkonákladové spoločnosti zväčša zrušenie leteniek nedovoľujú, storno býva vo výške 100 percent z ceny letenky. U veľkých dopravcov vo všeobecnosti platí, že čím kratší je čas medzi stornom a odletom, tým vyššie sú poplatky. Letecká spoločnosť potom musí zákazníkovi preplatiť minimálne dane, letiskové poplatky a náklady na pohonné hmoty a stravu, ktoré spolu tvoria veľkú časť ceny letenky.

Germanwings po nehode, pri ktorej prišlo o život 160 ľudí, umožní zákazníkom bezplatné stornovanie letenky na špeciálne zriadenej telefonickej linke (0049180/632 03 20).

Lietadlo Germanwings typu Airbus A320, ktoré smerovalo z Barcelony do Düsseldorfu, sa v utorok dopoludnia zrútilo vo francúzskych Alpách. Zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Podľa oficiálnych zdrojov je medzi obeťami 67 občanov Nemecka vrátane 16 stredoškolákov a dvoch operných spevákov. Na zozname cestujúcich figurujú cestujúci zo 16 krajín – z Nemecka, Španielska, USA, Británie, Kazachstanu, Argentíny, Austrálie, Kolumbie, Mexika, Venezuely, Japonska, Iránu, Holandska, Dánska, Belgicka a Izraela. Podľa posledných informácií kopilot lietadla havaroval úmyselne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Germanwings