IKEA prinesie kolekciu od svetových streetartových umelcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
IKEA ART EVENT 2015
Zo svetových ulíc až k vám domov. IKEA predstavuje kolekciu ART EVENT 2015. Foto: IKEA

BRATISLAVA 27. marca (WBN/PR) – IKEA uvedie v apríli na trh umeleckú kolekciu ART EVENT 2015, ktorá vsádza na emócie a dojmy. IKEA oslovila 12 streetartových umelcov z celého sveta, aby pre ňu vytvorili sériu originálnych plagátov. Vznikla tak kolekcia, ktorá je plná farieb, vzorov a zaujímavých grafík. Keďže sa jedná o limitovanú kolekciu, bude dostupná iba niekoľko týždňov.

IKEA je známa svojim demokratickým prístupom k dizajnu, ktorý by mal byť predovšetkým funkčný a dostupný pre všetkých. Kolekcia ART EVENT 2015 je toho dobrým príkladom. „Cieľom bolo získať 12 jedinečných štýlov, ktoré dokážu osloviť každého, kto miluje umenie. Hovorí sa, že umenie je iba pre vyvolených. My v IKEA si ale myslíme, že umenie patrí do všetkých domácností a vďaka kolekcii IKEA ART EVENT 2015 je to skutočne možné. Nemusíte byť bohatý, aby ste si mohli zadovážiť niečo jedinečné,“ hovorí Henrik Most, kreatívny riaditeľ IKEA of Sweden.

Zastúpenie umelcov je skutočne pestré a doslova svetové, od New Yorku cez Belehrad, Švédsko až po Čínu. V kolekcii sa preto miešajú rôzne farby, ale i námety a abstraktné motívy. Umelci sa snažili zachytiť tú správnu energiu, sny a predstavy, alebo „poslať“ správu vo fľaši rovno z ulice.

Street art je dušou a výrazom každého mesta. Najskôr sa skrýval v tmavých podchodoch, dnes je plnohodnotnou súčasťou moderného umenia. Je spojený s hudbou, subkultúrou a grafitmi. Pretože nevzišiel z akademickej pôdy ale priamo z ulice, bol dlhú dobu čiernou ovcou umeleckej scény. Za formu komunikácie si IKEA zvolila plagát. História plagátu sa datuje od 19. storočia, kedy sa začali šíriť reprodukčné techniky a vďaka tomu sa umenie mohlo rozšíriť do viacerých spoločenských vrstiev.

OBRAZOM: IKEA ART EVENT 2015

Preto sme v IKEA spojili street art práve s plagátmi. Môžete ich jednoducho premiestniť a sú dostupné všetkým, rovnako ako street art, ktorý môžete slobodne objavovať na uliciach miest. Street art pre nás predstavuje demokratickú formu umenia,“ hovorí Henrik Most.

Street art začal sprejovými farbami, dnes ho však tvorí niekoľko rôznych techník. Niektorí umelci sa venujú grafike, iní pracujú abstraktne. Sprejujú, maľujú, kreslia alebo robia koláže či počítačovú grafiku. Všetky tieto štýly sa odrážajú práve v limitovanej kolekcii IKEA ART EVENT 2015.

Viac informácií nájdete na www.IKEA.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie IKEA