Sci-fi vlak, ktorý predbehne aj lietadlá, naberá reálny tvar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak
Foto: ilustračné, Thinkstock

SAN FRANCISCO 27. marec (WEBNOVINY) – Keď kalifornský miliardár Elon Musk pred dvomi rokmi predstavil dizajn hyperrýchleho vlaku, ktorý by bol ešte rýchlejší ako letecká doprava, málokto veril, že sa raz zmení na realitu. Futuristický dopravný systém, ktorý zvládne prejsť vzdialenosť 600 km za necelých 30 minút, však začína naberať reálne kontúry. Prvý testovací úsek sa začne v Kalifornii stavať už budúci rok.

Z konceptu do reality

Hyperloop
Foto: Ibitimes.co.uk

„Ide o veľký krok. Nastal čas, aby sme skončili s konceptmi a dizajnmi Hyperloopu a postavili ho,“ vyhlásil výkonný riaditeľ projektu Dirk Ahlborn.

Prototyp trate bude stáť v Quad Valley na pol ceste medzi San Franciscom a Los Angeles a bude slúžiť ako testovací úsek na vývin a zdokonalenie praktických prvkov. Hoci vlak by mal v konečnej fáze dosahovať rýchlosť 1200 kilometrov za hodinu, na testovacom úseku touto závratnou rýchlosťou ešte nepôjde. „Dostať sa na rýchlosť 1200 kilometrov za hodinu by znamenalo mať trať dlhú aspoň 160 kilometrov. Teraz však nejde o rýchlosť, je veľa ďalších vecí, ktoré potrebujeme optimalizovať,“ vysvetlil Ahlborn. Dráha, ktorej stavbu nedávno podpísala nová spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies, bude zatiaľ dlhá len osem kilometrov.

Hyperloop
Foto: SITA/AP

Kombinácia lietadla, železnice a stolnej hry

Futuristický systém s názvom Hyperloop, ktorý by mal byť revolúciou v medzimestskej doprave, vizionár opisuje ako kombináciu lietadla Concorde, vysokorýchlostnej železnice a stolnej hry zvanej air hockey. Vychádza z konceptu magnetických bezkontaktných vozidiel pre 28 ľudí, ktoré budú poháňané solárnou energiou. Vagóny sa budú medzi veľkomestami pohybovať nízkotlakovými potrubiami a v špičke vyrážať z konečnej stanice každých 30 sekúnd. Vzdialenosť, ktorú auto prekoná za 5 hodín a lietadlo za 1 hodinu a 15 minút, by plánovaný rýchlovlak mal zvládnuť za 30 minút.

Hyperloop
Foto: SITA/AP

Investícia za milióny

Konštrukcia testovacej dráhy by mala stáť 100 miliónov dolárov. Investície chce spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies získať aj predajom akcií. Spoločnosť bude verejne obchodovateľná, akcie majú byť otvorené pre širokú verejnosť.

Testovacia trať bude hotová v roku 2018, revolučný rýchlovlak by mohol začať premávať po roku 2030.

www.inhabitat.com, www.verge.com, archív Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Elon Musk