Múzeum Charlesa Dickensa získalo jeho stôl a stoličku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Charles dickens
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – V londýnskom múzeu spisovateľa Charlesa Dickensa vystavujú stôl, ktorý používal pri písaní vo svojom dome Gads Hill Place v Kente. Stôl a k nemu prislúchajúcu stoličku si po smrti autora v roku 1870 ponechala jeho rodina. V roku 2004 ich ale vydražili na charitatívnej akcii. Spomínané múzeum si oba kusy nábytku mohlo zakúpiť vďaka grantu od National Heritage Memorial Fund (NHMF) vo výške 780-tisíc britských libier (v prepočte približne 1,06 milióna eur). V prípade, ak by múzeum grant nezískalo, putovali by obe veci do ďalšej verejnej aukcie.

Na spomínanom stole napísal Dickens diela ako Veľké nádeje, ktoré v rokoch 1860 až 1861 vychádzali v týždenníku All the Year Round, Our Mutual Friend (1864 – 1865), známe aj pod názvom Náš spoločný priateľ, alebo nedokončený román Záhada Edwina Drooda (1870). Stôl spopularizovali obrazy z dielne Lukea Fildesa a Roberta Williama Bussa. „Sme šťastní, že sa nám podarilo získať slávny písací stôl a stoličku Charlesa Dickensa a že odteraz budú stálou súčasťou expozície v jeho pracovni,“ vyjadril sa riaditeľ múzea Robert Moye.

Charles Dickens

sa narodil 7. februára 1812. Bol predstaviteľom viktoriánskeho románu a vo svojej tvorbe kritizoval dobovú nespravodlivosť i ťažký život chudobných detí.

Medzi jeho najznámejšie diela patria okrem spomínaných aj Pamäti klubu Pickwickovcov (1836 – 1837), Oliver Twist (1837 – 1839), Vianočná koleda (1843) alebo David Copperfield (1850). Zomrel 9. júna 1870.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Charles Dickens