Šaty na jeden hlt? Neuveríte, z čoho ich vedci vyrobili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Šaty na jeden hlt? Neuveríte, z čoho ich vedci vyrobili
Šaty sú vyrobené z piva Foto: Nanollose

PERTH 31. marca (WEBNOVINY) – Vedecký tím z University of Western Australia prináša na trh nový materiál na výrobu oblečenia, ktorý vyrobil z piva. Prvé luxusné šaty zo zlatého moku predstavia na výstave World Expo 2015 v Miláne.

Pivo
Foto: ilustračné, Thinkstock

Materiál, ktorý vznikol pridaním baktérií do piva, svojou štruktúrou pripomína bavlnu. Na jeho výrobu pritom poslúžilo len fermentované pivo a baktéria menom acetobacter.

„Stačí do piva pridať baktériu acetobacer, ktorá sa nachádza voľne v prírode. Je neškodná, nespôsobuje žiadne infekcie. Baktéria „vypije“ pivo a premení ho z tekutiny na pevné vlákno,“ vysvetlil vedúci výskumník Gary Cass pre vedecký magazín Science Network.

Austrálčan si pri výrobe šiat z nezvyčajného vlákna zavolal na pomoc umelkyňu Donnu Franklin a zo zlatého moku spolu navrhli biele dámske šaty. Koráliky na šatách majú stelesňovať práve pivné bublinky. Umelkyňa pritom nie je na poli „fermentovanej módy“ úplným nováčikom. V roku 2007 verejnosti predstavila šaty zo živých húb, ktoré kvôli dosiahnutiu efektu zmeny farby musela kŕmiť výživnými látkami.

Šaty z piva sú ďalším experimentom „tekutej módy“. Austrálsky tím v roku 2012 navrhol aj šaty z vína. Vlákno, z ktorého boli ušité, pritom vzniklo náhodou. Cass vtedy omylom nechal sud vína otvorený celý týždeň. Počas tohto času sa 10-tisíc litrov alkoholu z hrozna premenilo na podložku, z ktorej teraz vyrába oblečenie. Kým šaty z vína musia byť neustále udržiavané vo vlhkom prostredí a majú výraznú vínnu arómu, šaty z piva sú vďaka použitiu modernejších technológií elastické aj v suchom stave

Šaty z vína
Foto: Nanollose

.

Cass dúfa, že jeho objav zmení módny biznis, rád by sa však zašiel ešte ďalej. „Fermentovaná móda nemusí zostať len na poli módneho sveta. Môže inšpirovať k novým myšlienkam v ďalších disciplínach ako v medicíne, technike, zubárstve či v architektúre. Jediné, čo treba urobiť, je povoliť uzdu fantázie, kreativity a dômyselnosti,“ dodal Cass.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať