Jednoduchý vynález boduje, cyklistom môže zachrániť život

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jednoduchý vynález môže cyklistom zachrániť život
Foto: YouTube/Volvo

LONDÝN 20. apríla (WEBNOVINY) – Jazda na bicykli je v mnohých mestách ešte stále veľkým rizikom. O to viac, keď sa zotmie a viditeľnosť sa výrazne zníži. Švédsky start-up Albedo 100 preto prišiel s unikátnym riešením, ktoré pomôže nielen cyklistom, ale všetkým účastníkom cestnej premávky.

Jednoduchý vynález môže cyklistom zachrániť život
Foto: YouTube/Volvo

Start-up nedávno predstavil šikovnú farbu v spreji, ktorá dostala príznačný názov Life Paint (Farba života). Farba obsahuje jemný prášok, ktorý odráža svetlo reflektorov a efektívne zviditeľní všetky nasprejované oblasti. Dá sa použiť na oblečenie, kolesá aj rámy bicyklov alebo na cyklistické helmy.

„Cez deň je farba neviditeľná, po dopade automobilových svetiel sa však výrazne rozžiari. Z neviditeľného sa tak zrazu stáva viditeľné,“ uviedli autori projektu, ktorí sa pustili aj do spolupráce s automobilovou spoločnosťou Volvo.

„Mnohé cesty boli stavané pred sto rokmi pre omnoho menšie množstvo dopravných prostriedkov. Aj preto sa v noci mnohí cyklisti vyhýbajú jazde na bicykli,“ myslí si Wendy Robins. So šikovnými bezpečnostnými prvkami sa však riziko nehôd môže výrazne znížiť.

Farba je zmývateľná a podľa výrobcov sa dá použiť aj na kočíky, vôdzky pre psov, ale aj na brány, ploty, poštové schránky či chodníky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia