Tento vlak príde z Bratislavy do Košíc za menej ako hodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nový rýchlovlak by cestu do Košíc zvládol ani nie za hodinu
Súprava, ktorá šla niekoľko sekúnd rýchlosťou viac než 600 kilometrov za hodinu mala celkovo sedem vozov. Nachádzalo sa v nich 49 zamestnancov železníc. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Japonský rýchlovlak typu maglev (skratka pre magnetickú levitáciu, pozn. SITA) vytvoril v utorok nový rýchlostný rekord, keď počas testovacej jazdy dosiahol rýchlosť 603 kilometrov za hodinu. Prekonal tak svoj vlastný rekord zo 16. apríla v hodnote 590 kilometrov za hodinu.

Počas utorňajšej testovacej jazdy v prefektúre Jamanaši šiel vlak rýchlosťou vyššou než 600 kilometrov za hodinu celkovo 10,8 sekundy, počas ktorých prekonal vzdialenosť približne 1,8 kilometra. Súprava mala celkovo sedem vozňov, v ktorých sa nachádzalo 49 zamestnancov železníc.

Rýchlovlak
Foto: SITA/AP

Spoločnosť JR Central chce uviesť tento vlak do prevádzky v roku 2027 na 286 kilometrov dlhej trase medzi Tokiom a Nagojou, pričom viac ako 80 percent trate by malo viesť cez tunely. Maximálna rýchlosť vlaku však bude limitovaná na 500 kilometrov za hodinu. Cesta by tak mala trvať približne 40 minút, čo je o viac než polovicu času menej ako v súčasnosti. Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com a ajw.asahi.com.

Video: Japonský rýchlovlak prekonal svoj vlastný rýchlostný rekord

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať