Fascinujúca rýchlosť: Tínedžer zložil hlavolam za pár sekúnd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fascinujúca rýchlosť: Tínedžer zložil hlavolam za pár sekúnd
Foto: Ilustračné foto, SITA/AP

DOYLESTOWN 27. apríla (WEBNOVINY) – Novým šampiónom v skladaní Rubikovej kocky sa stal americký tínedžer Collin Burns. Mladíkovi sa obľúbený hlavolam, ktorý uplynulý rok oslávil svoje 40. výročie, podarilo zložiť v úctyhodnom čase 5,25 sekundy.

Američan pokoril predchádzajúci rekord uplynulý víkend na súťaži WCA (World Cube Association) v Doylestowne, štát Pensylvánia. „Potvrdzujeme, že toto je nový rekord v rýchlosti skladania kocky kategórie 3×3×3,“ uviedol hovorca súťaže pre portál Mashable.

Zručný tínedžer prekonal aj rekord Matsa Valka, ktorý v roku 2013 vyriešil rovnaký hlavolam za 5,55 sekundy.

Hoci je Burns oficiálne najšikovnejším človekom v riešení hlavolamu, na svete existuje stroj, ktorý dokáže Rubikovu kocku poskladať ešte rýchlejšie. Robot s názvom LEGO Cubestormer zloží hlavolam za 3,2 sekundy.

Rubikova kocka, erno rubik
Foto: SITA/AP

Internetom koluje aj video študenta matematiky na Stanfordovej univerzite v Kalifornii, ktorý dokázal zložiť Rubikovu kocku počas žonglovania. Študent, ktorý vystupuje pod prezývkou Sir Ravi, počas vyhadzovania dvoch loptičiek a jednej Rubikovej kocky stihne hlavolam poskladať tak, aby zostali všetky strany jednofarebné – a to za 1,5 minúty. Populárne video si stihlo pozrieť už takmer 5,5 milióna divákov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia