Prečo tieto fotografie pobúrili svet?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prečo tieto fotografie pobúrili svet?
Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 28. apríla (WEBNOVINY) – Nepál postihlo najhoršie zemetrasenie za uplynulých 80 rokov. Hoci aktuálny počet potvrdených obetí podľa ministerstva vnútra presiahol počet 4300 a ďalšie tisíce ľudí utrpeli zranenia a zostali bez domova, do hlavného mesta naďalej prúdia turisti, ktorí veselo pózujú pred troskami kedysi majestátnych pamiatok.

Prečo tieto fotografie pobúrili svet?
Foto: SITA/AP

Známa veža Dharahara, ktorá je zapísaná aj v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, sa stala najpopulárnejším miestom, ktoré ľudia masovo obliehali so smartfónmi a snažili sa pri ňom urobiť „selfie“ zábery. A to aj napriek tomu, že po zemetrasení s magnitúdou 7,9 po bielej deväťposchodovej veži zostala len obrovská kopa červených tehál a prachu.

Hoci zatiaľ nie je známe, koľko ľudí zahynulo vo veži, podľa informácií tlačovej agentúry AP bola v čase otrasov plná turistov. Aj napriek tomu sa ľudia na fotografiách s ruinami bez problémov usmievajú.

„Je to turizmus po miestach postihnutých zemetrasením. Nie je to správne,“ povedal 21-ročný študent Pawan Thapa, ktorý na mieste poskytuje humanitárnu pomoc. „Viac ich zaujíma robenie selfie záberov než skutočnosť, že prišlo k skutočnej tragédii,“ dodal študent.

Prečo tieto fotografie pobúrili svet?
Foto: SITA/AP

Väčšinu fotografujúcich ľudí podľa agentúrnych informácií netvoria len turisti, ale miestni obyvatelia, ktorí túžia zachytiť skazu svojej štvrte.

Sobotňajšie emetrasenie bolo najničivejším v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo až 8500 ľudí. Do krajiny s 28 miliónmi obyvateľov v utorok po troch dňoch konečne začala prúdiť aj potrebná humanitárna pomoc, jej rozdeľovanie je však pomalé. Miestny koordinátor záchranných prác Lila Mani Poudyal vyhlásil, že jeho krajina potrebuje najmä stany, deky, suché potraviny a lieky. „Nemáme ani helikoptéry a expertov na vyťahovanie uviaznutých ľudí.“ Ľudia frustrovaní pomalou reakciou vlády hľadajú svojich príbuzných medzi troskami aj holými rukami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia