Rodičia panikária, internetom sa šíri riskantná hra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Facebook
Foto: SITA, AP

PARIŽ 4. mája (WEBNOVINY) – Na sociálnej sieti Facebook sa nedávno začala šíriť nebezpečná hra, ktorá deti nabáda, aby na niekoľko dní bez slova zmizli z domu. Na splnenie výzvy, ktorá dostala názov „Hra 72“, je pritom potrebné dodržať základnú podmienku – nikomu nepovedať, kde sa nachádzate.

Facebook
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Francúzske úrady na nebezpečnú „hru“ upozornili po tom, ako na severe krajiny bez stopy zmizlo trinásťročné dievča menom Emma. Po troch dňoch sa v poriadku vrátila domov, rodičom aj polícii odmietla povedať, kde sa celý ten čas zdržiavala. Priznala však, že úspešne dokončila Hru 72.

„K hre som sa dostala vďaka prezeraniu obrázkov na internete. Je dôležité byť preč tak dlho, ako dokážete a nastrašiť rodičov,“ uviedlo dievča pre televíziu RTL.

„Odporúčame rodičov, aby kontrolovali profily svojich detí na Facebooku, ako aj ich mobilné telefóny,“ uviedl pre francúzsky denník Twenty Minutes Magali Duwelz z organizácie, ktorá bojuje proti nebezpečným hrám. „Nemáme zatiaľ žiadne hlásenia, ale veľa rodičov nám vyslovilo svoje obavy. Vzniká okolo toho hotová psychóza,“ dodala.

Nie to prvýkrát, čo mládež vo Francúzsku riskuje s nebezpečnými hrami. Podľa informácií denníka Mirror sa uplynulý rok tínedžeri zapojili do akcie „Rieka alebo reštaurácia“. Cieľom bolo vrhnúť sa do prírodnej vody na povel vyzývateľa alebo mu, v prípade zlyhania, kúpiť obed. Výzva sa skončila tragicky, keď sa jeden z mladíkov utopil po tom, ako si k nohe priviazal bicykel a takto sa vrhol do rieky.

Známa je aj hra Neknominate, pri ktorej ľudia musia vypiť alkohol a následne na sociálnej sieti označiť ďalšieho človeka, ktorý má splniť rovankú výzvu. Hra sa rozšírila najmä vo Veľkej Británii a Írsku, kde si v dôsledku nerozvážnosti vyžiadla päť životov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Facebook